Hlavní obsah

S kamerou mezi motorkáři: Prahou projelo osm stovek burácejících strojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Centrum Prahy zaplnili v sobotu dopoledne milovníci silných strojů nejen značky Harley-Davidson. Městem jich projelo přes 800 a po cestě je zachytila i kamera Novinek. Spanilá jízda byla součástí třídenní akce All American Fest, pod kterou letos spadají také Prague Harley Days. Ty na výstavišti v pražských Holešovicích potrvají do neděle 3. září.

Prahou projelo osm stovek burácejících strojůVideo: Novinky

 
Článek

Spanilá jízda motorkářů projela centrem Prahy za necelou hodinu. Na osm stovek burácejících strojů startovalo v 10:30 dopoledne z Výstaviště.

Po magistrále směřovalo nejprve na Václavské náměstí, kde se na pár minut zastavilo, seřadilo a předvádělo se stovkám zvědavců a kolemjdoucích.

„Pak jelo Žitnou ulicí dolů, přes Karlovo náměstí k Tančícímu domu a po nábřeží až na náměstí Jana Palacha. Tam přejelo na Malou Stranu a kolem Úřadu vlády zpátky do Holešovic,“ popsal trasu hlavní organizátor festivalu Jaroslav Vavřina.

Lidé na ulicích si stroje po cestě fotili, natáčeli a projíždějící motorky zdravili. Kolona krátkodobě na některých místech zastavovala dopravu, situaci hlídali policisté.

Foto: Novinky

Jízda motorek v Praze

„Policie jela s námi celou dobu, byla na začátku i na konci jízdy,“ doplnil Vavřina ke koordinaci s bezpečnostními složkami.

„Do spanilé jízdy se dostane jen 800 strojů, bez rozdílu značky. Samozřejmě, že se někdo přidává po cestě, takže ten výsledný počet může být o kapku vyšší. Zájem je každý rok větší a větší, stejně tak o celou akci na Výstavišti, už se tam skoro nevejdeme,“ uvedl Vavřina.

Svátek silných amerických strojů láká kromě Čechů a Slováků tradičně též zájemce ze zahraničí.

„Hlavně z okolních zemí, hromada je jich z Německa. Jsou tady ale i ze vzdálenějších zemí, třeba z Izraele. Přijeli taky Italové, Francouzi nebo Španělé. Je to oblíbená akce, Praha táhne,“ pochvaloval si pořadatel.

Foto: Novinky

Jeden z účastníků Prague Harley Days 2023

Čím si to vysvětluje? „Pro nás je to radost, atmosféra je krásná. A pro cizince je to navíc i možnost vidět město úplně jinak, když kolem nich burácí další stovky motocyklů,“ myslí si.

Jídlo a adrenalin

Potřetí se sem vydal třeba Hendrik, mladík z Bavorska, spolu s desetičlennou partou. „My všichni jsme fanoušci Harley-Davidson, tak jsme přijeli. Chceme vidět nové mašiny, chceme si to tady užít celý víkend a udělat si párty,“ řekl Novinkám.

Do jízdy se zapojil i Vít z Prahy. „Spanilé jízdy jezdím každý rok, líbí se mi to, letos jsem tu poosmé. Vždycky najdu nějakou oběť, kterou svezu, teď jsem vzal kamarádku,“ smál se muž.

Prahou projela spanilá jízda motorkářů na podporu Petra Pavla

AutoMoto

Nedaleko od něj postávala u silného stroje také paní Hana s manželem, kteří pocházejí ze Zdib ve Středočeském kraji.

„Jezdím sem každý rok, jsem tu asi podesáté. Proč mám ráda harleye? Jsou to krásné stroje. Spanilá jízda je o tom, že jsme tady v partě a je nám prima,“ řekla nám drobná, veselá blondýna.

Po návratu jezdců na Výstaviště je přišel na pódium pozdravit i prezident Petr Pavel, sám zapálený motorkář, který se svého koníčka nevzdal ani v prezidentské funkci.

Spanilá jízda od začátku až do konce zachycená kamerou NovinekVideo: Novinky

Malá Amerika v Praze

Pražské Harley Days se letos propojily s dalšími akcemi zaměřenými na gastronomii či adrenalinový freestyle motokros a společně vytvořily třídenní All American Fest, který začal v pátek 1. září.

„Přibyla i stará americká auta, je tu spousta muziky, dakarský jezdec David Pabiška tu předvádí, co se dá všechno dělat na motorce, a máme taky motorky na půjčení. Je to pro každého, není to nutně jen motorkářská akce, je tu program i pro děti,“ shrnuje Vavřina, co návštěvníci na Výstavišti do neděle najdou.

Foto: Novinky

Na festivalu se představila i stará americká vozidla

Harley-Davidson z roku 1908 je nejdražším prodaným motocyklem. Stál skoro 21 milionů

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám