Hlavní obsah

S hašením lesních požárů mají pomoct pronajaté vrtulníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva pronajaté vrtulníky by mohly v letošní sezoně případně pomáhat s hašením lesních požárů. Tendr na jejich pronájem má vypsat ministerstvo zemědělství. Hasit by měly v kterékoli části Česka. V dalším roce by už mohlo mít Česko hasicí vrtulníky vlastní. Po návštěvě Českého Švýcarska, loni zasaženého rozsáhlým požárem, to v pondělí řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek

Na vypsání tendru se dohodlo ministerstvo zemědělství s resortem životního prostředí. „Na letošní sezonu si pronajme vrtulníky ministerstvo zemědělství za kofinancování ministerstva životního prostředí a také prostředků Evropské unie,“ řekl Hladík.

V budoucnu by měla s hašením rozsáhlých požárů pomáhat v Česku vlastní letecká technika. O pořízení hasicích letadel se zatím neuvažuje.

„Nemáme možnosti nabírání vody jako například přímořské státy, nemáme takový potenciál větších vodních ploch v blízké vzdálenosti, tak se zvolila právě forma vrtulníků jako vhodná. Chci ujistit, že to budou vrtulníky s kapacitou minimálně 3000 litrů,“ uvedl ministr. Pokud by technika k dispozici na další rok nebyla, vrtulníky by si ministerstvo zemědělství pronajalo znovu, případně by prodloužilo smlouvu.

Hasičům v Hřensku scházela technika. A bude scházet dál

Domácí

Ministerstvo životního prostředí chystá materiál o prevenci vzniku požárů velkého rozsahu, připravenosti ČR na hašení a také navýšení počtu zaměstnanců národních parků. Materiál pro vládu by mohl jít během několika týdnů do meziresortního řízení. Podle ministra bude jedna část řešit požáry v rámci celé České republiky, druhá pak bude popisovat potřeby Českého Švýcarska.

Tam by se měl mimo jiné zvýšit počet strážců parku, kterých slouží nyní jen šest. „Počet strážců by se měl navýšit co nejdříve a co nejvíc. Vedeme o tom ještě debatu, minimálně tři lidé musí nastoupit už letos. V materiálu bude číslo ale rozhodně vyšší,“ uvedl ministr. V sousedním Saském Švýcarsku slouží strážců daleko více, právě ti upozornili na požár na české straně. Další člověk by měl mít v parku na starosti na plný úvazek požární bezpečnost.

Jedná se také o penězích, které mohou do národního parku přijít. Podle ředitele správy parku Petra Kříže jen revize a opravy bezpečnostních bariér nad Hřenskem a bezpečnostní kácení nad nimi vyjdou na desítky milionů korun.

Účet za hořící České Švýcarsko je čtvrt miliardy korun. Měl by to platit pachatel

Krimi

Výběr článků

Načítám