Hlavní obsah

Rybovku na hlaváku řídil dirigent ze štaflí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním nádražím v Praze v pátek odpoledne již podvacáté zněla Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Setkání s názvem Rybovka na hlaváku se konalo po dvouleté pauze, kterou způsobila pandemie koronaviru, a lidé se při něm naladili na sváteční atmosféru. Stejně jako v předchozích letech profesionální hudebníky a sboristy a také amatéry, kteří se přidali na místě, vedl ze štaflí dirigent a organizátor Lukáš Prchal. Rybovu mši si mohou lidé o Vánocích poslechnout i na dalších místech.

Foto: David W Cerny, Reuters

Dirigent Lukáš Prchal řídil orchestr ze štaflí

Článek

Orchestr a zpěv sólistů Tamary Morozové, Terezy Papouškové, Martina Šrejmy a Lukáše Hynka Krämera obdivně poslouchala zcela zaplněná nádražní hala. Většina posluchačů dorazila cíleně, jiným koncert nečekaně zpříjemnil čekání na vlak. Někteří zájemci shlíželi na orchestr i z horního patra knihkupectví, které je uprostřed odbavovací nádražní haly. Mezi účastníky byly i rodiny s dětmi, které mají prázdniny. Přítomní cizinci zřejmě netušili, že se jedná o tradiční vánoční akci, mnohé z nich ale melodie nadchla.

Na závěr koncertu zazněla známá koleda Narodil se Kristus Pán a posluchači odměnili muzikanty, zpěváky a především dirigenta bouřlivým potleskem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Rybova mše na pražském hlavním nádraží

„Původně to začalo tak, že jsme tady hráli bezdomovcům a holubům, dneska už je to taková spíš masovější akce, na kterou, si myslím, že se pravidelně každý rok spousta stovek lidí těší,“ řekl k začátkům akce Prchal.

Stejně jako zněla Rybova mše pražským nádraží, v neděli byla slyšet v hale královopolského nádraží v Brně. K „Rybovce“ se odpoledne sešli hudebníci a zpěváci také na Kampě pod Karlovým mostem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Učinkující čekal na konci bouřlivý potlesk.

Rybova vánoční mše poprvé zazněla o Vánocích roku 1796 v katolickém kostele Povýšení svatého Kříže v Rožmitále pod Třemšínem, kde Ryba pracoval jako učitel. Oblibu si jeho mše získala v první polovině 19. století, kdy se podle historiků hrála hlavně na venkovských hudebních kůrech z nesčetných opisů a téměř zlidověla.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zaplněná nádražní hala.

Hrady a zámky nabízejí vánoční program

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám