Hlavní obsah

Rusnokova vláda stříhá metr, Pecina míří do firmy, Holcát do Motola

Právo, Václav Lang

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka, která ve středu zasedla naposledy, pomalu stříhá metr a její členové přemýšlejí, kam se budou ubírat jejich další kroky. Premiér Jiří Rusnok má jasno už delší dobu. Prezident Miloš Zeman mu slíbil místo v bankovní radě České národní banky.

Foto: René Fluger, ČTK

Prezident Miloš Zeman pozval 17. ledna na zámek do Lán členy odstupující vlády Jiřího Rusnoka.

Článek

Podobně Marie Benešová, ministryně spravedlnosti v demisi, která se po loňských sněmovních volbách pouze přesune do poslaneckých lavic ke svým kolegům z ČSSD.

Zatímco šéfa obrany Vlastimila Picka si bere Zeman jako poradce na Hrad, dosluhující ministr vnitra Martin Pecina se vrátí do soukromého sektoru.

„Půjdu zase do privátu, do velké strojírenské firmy. Ale ne do Vítkovic,“ řekl Novinkám. Do loňského nástupu do vlády byl ředitelem společnosti Vítkovice Power Engineering.

Pokud bude nová vláda jmenována do konce ledna, začne Pecina v novém zaměstnání působit od 1. února. Podle Novinek bude pracovat ve firmě, která se zabývá výstavbou elektráren.

Naopak ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát se vrací na své původní místo, a to do Fakultní nemocnice Motol, kde znovu bude náměstkem pro léčebně-preventivní péči.

Jistotu má i ministr školství Dalibor Štys, jenž se vrací na Jihočeskou univerzitu, kde zastával post vedoucího Laboratoře aplikované systémové biologie.

Fischer dává přednost privátnímu sektoru 

Ministr financí v demisi Jan Fischer si chce dát v první řadě alespoň 14denní dovolenou, během které se zřejmě bude rozmýšlet, co dál. „Zvažuji dvě až tři nabídky,“ řekl Novinkám bez podrobností. Upřednostní prý ale spíš privátní sektor před veřejnou správou. Při výběru chce zohlednit svou kondici a rodinu.

Zdeněk Žák, ministr dopravy v Rusnokově vládě, který proslul personálním zemětřesením v resortu, se podle svých slov zaměří hlavně na „obnovu pozitivní energie“, kterou chce najít mimo jiné i v návratu k plánování projektů v infrastruktuře.

„Nejvíc mě zaskočilo, že mě pobyt v české veřejné správě permanentně připravoval o spoustu pozitivní energie. Ale co se týče práce, v tom mám dlouhodobě jasno,“ řekl Novinkám.

„Už na začátku svého ministerského angažmá jsem říkal, že se vrátím ke své odborné práci, což je bezpečnost a stabilita velkých infrastrukturních projektů. Zabývám se projekty pro modernizované elektrické sítě a e-mobilitou. Všechno jsou to nádherné úkoly, které přinášejí spoustu pozitivního všem uživatelům i občanům,“ dodal.

Že by mohl působit jako náměstek svého nástupce, zavrhl. „Když sleduji ten lopotně vznikající nový kabinet, tak jestli po něčem v žádném případě netoužím, tak po tom zůstat ve veřejné správě,“ reagoval.

Balvín by zůstal jako náměstek

Končící ministr kultury Jiří Balvín by rád v resortu zůstal jako náměstek. „Vždycky záleží na dvou osobách. Budu mít sezení s Danielem Hermanem (kandidát na ministra kultury), s kterým se známe již z dávných dob a nemáme žádný komunikační problém,“ řekl Balvín s tím, že samozřejmě záleží na Hermanovi, zda jej bude chtít.

Osobně se mu zamlouvá Zemanův dřívější návrh, aby dosluhující ministři zůstali v resortu jako náměstci. „Pro nějakou dobu by to bylo zdravé. I já jsem potřeboval po svém nástupu spoustu věcí objasnit a nebránil jsem se nějaké zpětné konzultaci,“ dodal Balvín. Nicméně takovou nabídku dosluhující ministři od svých nástupců nedostali.

Auto, řidič, odchodné

Jinou konkrétní nabídku Balvín v současné chvíli nemá ani prý o novém angažmá nepřemýšlel. „Nikdy jsem to nedělal, ani když jsem se chystal ke konci v některé z televizí,“ řekl. „Mohu s téměř stoprocentní jistotou říct, že se nebudu vracet do Óčka, kde jsem strávil deset let, protože si myslím, že to stačilo a člověk by se neměl takto vracet,“ dodal Balvín.

Po odchodu z vlády může podle platového zákona každý ministr užívat ještě tři měsíce služební vůz s řidičem. S výjimkou poslanců Benešové a lidovce Tomáše Podivínského, který opustí křeslo ministra životního prostředí, dostanou bývalí členové vlády i odchodné ve výši jednoho svého měsíčního platu. Odchodné náleží jen těm, kteří do tří měsíců nenastoupí do jiné ústavní funkce, což poslanec je.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Rusnok

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina (ČSSD)

Foto: David Veis, ČTK

Dalibor Štys na snímku z 2. července

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer přestavuje svůj program

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Holcát

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Zdeněk Žák

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Balvín před Kramářovou vilou, kde jednal s premiérem Jiřím Rusnokem.

Foto: Michal Burian, ČTK

Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský

Premiér pobírá 150 100 korun měsíčně hrubého, vicepremiér 128 900 korun a ministr 106 600 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám