Hlavní obsah

Ruskojazyčné drogové mafie se chtějí vetřít do Česka přes uprchlíky

Do Česka přišlo už skoro tři sta tisíc, do Evropy několik milionů ukrajinských uprchlíků a mezi nimi jsou i stovky drogově závislých. Podle odborníků na protidrogovou problematiku hrozí, že za nimi přijdou ruskojazyčné drogové mafie a využijí zmatku k vytvoření a posílení pašeráckých cest hlavně heroinu z Afghánistánu do Evropy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci na hraničním přechodu Medyka (ilustrační foto)

Článek

„Nepochybuji, že organizované skupiny drogových mafií napříč bývalým Sovětským svazem mají plán, jak té uprchlické krize využít a dostat se k nám a dál do Evropy,“ řekl Právu vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Podle něj lze čekat, že v první vlně přijdou, a už přicházejí, mezi uprchlíky i stovky drogově závislých. „Očekáváme, že za uživateli přijdou i dealeři. Nemusí být hned z Ukrajiny, mohou být např. z Kazachstánu nebo jiných postsovětských republik,“ řekl Právu Vobořil.

Vliv na útočníka na škole mohly mít psychopatické rysy či drogy, říká psycholožka

Krimi

Také ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych Právu sdělil, že obavy, že současného zmatku využijí ruskojazyčné drogové skupiny, jsou namístě, i když zatím nejsou podložené daty. „Očekávám, že uživatele, kteří přijdou z Ukrajiny, nejdříve obslouží místní distributoři, ale nelze vyloučit, že za nimi přijdou i dealeři a různé organizované skupiny. Musíme být proto obezřetní,“ řekl Frydrych.

Rusko i Ukrajina patří k zemím s největším počtem závislých hlavně na heroinu a dalších opiátech na světě. Na Ukrajině je to asi 320 tisíc lidí, což je v přepočtu na obyvatele skoro o 100 procent víc než v Česku, kde je okolo 45 tisíc uživatelů, z toho tři čtvrtiny užívají pervitin, zbytek heroin.

Dealeři napojení na Kreml

Přes 80 procent světové produkce heroinu vzniká v Afghánistánu a velká část z toho míří do Evropy hlavně přes Rusko a také Ukrajinu. Podle Vobořila je velký problém, že tento výnosný byznys má v Rusku a jeho bývalých satelitech politické krytí, a lze proti tomu mnohem hůř bojovat.

Zvenčí to byla farma, v podzemí ale muž na Náchodsku pěstoval marihuanu

Krimi

„Mám velké obavy, že ruskojazyčná drogová mafie je napojena na KGB a nejvyšší patra Kremlu,“ poznamenal Vobořil. Podle něj na to ukazuje příklad ruského šéfa protidrogové agentury Viktora Ivanova podezřelého z napojení na drogovou mafii nebo příklad ruské ambasády v Argentině, kde policie v roce 2018 zabavila kufry se 400 kilogramy kokainu.

Dalším problémem jsou podle Vobořila infekční choroby – jako HIV nebo hepatitidy B a C –, které jsou na Ukrajině mezi uživateli hodně rozšířeny. „Zatímco v České republice je prevalence HIV mezi lidmi užívajícími drogy injekčně pod jedno procento, na Ukrajině je to kolem dvaceti procent. Prevalence hepatitidy C je kolem padesáti procent, přibližně dvakrát vyšší než u nás,“ uvedl před nedávnem Viktor Mravčík ze Společnosti podané ruce.

Podle Vobořila je to určité riziko hlavně pro české uživatele drog, ale panika podle něj není namístě.

Reklama

Výběr článků

Načítám