Hlavní obsah

Rusko chce po Česku policejní ochranu pro svého diplomata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ruské velvyslanectví se podle svého vyjádření obrátilo na české ministerstvo zahraničí a také na policii kvůli ochraně svého diplomata. Ruská ambasáda v prohlášení na svém facebooku uvedla, že její zaměstnanec kvůli lživému obvinění z útoku na pražské politiky čelí výhrůžkám. Požádala proto českou stranu o poskytnutí policejní ochrany a učinění takových opatření, které zabrání útokům na ruského diplomata. Ministerstvo zahraničí ale informaci popřelo.

Foto: Policie ČR

Člen prvosledové hlídky se samopalem

Článek

"V souladu s článkem 29 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích z roku 1961 se velvyslanectví obrátilo na MZV ČR se žádostí o učinění všech vhodných opatření k zabránění každého útoku proti osobě, svobodě a důstojnosti svého zaměstnance," uvedlo v prohlášení velvyslanectví.

Černínský palác ale tvrdí, že se ruská ambasáda na ministerstvo zahraničí ve věci ochrany svého diplomata vůbec neobrátila. „Ministerstvo zahraničí žádný požadavek na ochranu ruského diplomata neobdrželo,“ řekla Novinkám v pondělí večer mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Osobní štvanice

Ruský diplomat kvůli "osobní štvanici", kterou podle ambasády spustila česká média, čelí výhrůžkám. Velvyslanectví se proto bylo nuceno obrátit na českou stranu kvůli poskytnutí policejní ochrany, uvádí se v prohlášení.

Šéf NATO podpořil Hřiba a Koláře ve sporu s Ruskem

Domácí

Média nedávno informovala o pracovníkovi ruských tajných služeb, který do Prahy údajně přicestoval s jedem ricinem. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) dostali policejní ochranu.

Mezi Ruskem a ČR je nedůvěra, píše velvyslanec. Viní odvázané úředníky

Domácí

Některé média spekulují, že by mohlo jít o ředitele Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám