Hlavní obsah

Rozšíření UNESCO až po břeclavský zámek? Radnice je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo kultury plánuje revizi hranic Lednicko-valtického areálu, chráněné památky UNESCO. Břeclavské radnici nevadí požadavky na rozšíření areálu v širším okolí města, přímo v Břeclavi a na krajích stávající zástavby to ale odmítá. Naopak by se jí líbilo vynětí některých pozemků z chráněného území.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zámek v Břeclavi. Vlevo za zámkem zimní stadion, vpravo staveniště obytného komplexu

Článek

Plány ministerstva kultury se týkají širší oblasti kolem soutoku Moravy a Dyje. O jižní části – kulturní krajině na soutoku řek – je prý Břeclav ochotna jednat. „Ministerstvo zde požaduje upřesnění hranice Lednicko-valtického areálu podle aktuální trasy státní hranice mezi ČR a Rakouskem,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková.

Třecí plochou jsou pro město možné změny v okolí břeclavského zámku. „S podzámčím, respektive s rozšířením Lednicko-valtického areálu o ochranné pásmo zámku, zásadně nesouhlasíme. Lokalita se nachází ve středu města a rozšíření oblasti pod ochranou UNESCO o ochranné pásmo zámku by značně omezilo život v podzámčí, zejména při opravách nemovitostí v této lokalitě, při případné další výstavbě a při kulturně-sportovním vyžití,“ uvedla mluvčí.

„Nevidím jediný důvod, proč bychom měli třeba zimní stadion strkat do chráněného území,“ podotkl k tomu místostarosta Jakub Matuška (STAN). Stadion se nachází v sousedství zámku.

Foto: Mapy.cz

Lednicko-valtický areál

V Lednici mají domácí i turisté k dispozici nově otevřený polpoint

Krimi

U zámku rovněž po demolici vyhořelého mlýna startuje stavba bytového komplexu a město či podnikatelé tu mají i další plány. Jedna společnost poblíž nabízí pozemky k zástavbě, ideálně bytové. Radnice se zase obává, že by změna zmařila investice do zimního stadionu, zkomplikovala protipovodňová opatření na zámeckých loukách či výstavbu pumptracku u Včelínku.

„Lokalita u zámku je již regulovaná ochranným pásmem zámku,“ poznamenala břeclavská mluvčí.

Vynětí pozemků k zastavění?

Když území Lichtenštejny upravené krajiny s mnoha s památkami na počátku 90. let dostalo hranice jako Lednicko-valtický areál, rozhodla se Břeclav, že zůstane stranou.

Vedení města tehdy jednalo s firmou o pronájmu zámku na padesát let za účelem přestavby na hotel a v začlenění zámku do areálu vidělo riziko pro tuto dohodu. Hranice tak vede až za zimním stadionem. Investor po čase ze záměru vycouval a město chtělo dodatečně zámek do území UNESCO začlenit, ale po zjištění, že překážkou je existence zimního stadionu a nejspíš by bylo nutné ho zbourat, od snah ustoupilo.

Město plánovaná korekce hranic areálu nezajímá jen kvůli jeho možnému rozšiřování. Podle místostarosty Břeclavi jsou v okrajových plochách místní části Charvátská Nová Ves pozemky určené k zastavění, jež jsou na území Lednicko-valtického areálu. Jejich vynětí by ušetřilo stavebníkům komplikace.

Obdobné je to podle něj i v okolních obcích – Hlohovci, Lednici či Valticích. Radnice předpokládají, že budou při návrhu řešení zón památkové ochrany postupovat společně.

Zatím není nic rozhodnuto

Jednání o možném rozšíření chráněného území jsou zatím na začátku. „Důvodem snahy je nesoulad mezi stávajícím rozsahem areálu a rozsahem památky světového dědictví. Česká republika je povinna zajistit památce světového dědictví maximální ochranu podle národní legislativy,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Ivana Awwadová. Revizi hranic dostal na starost Národní památkový ústav.

Zatím se uskutečnilo jen úvodní setkání se zástupci obcí, další na řadě bude příprava mapových podkladů, ke kterým se budou radnice vyjadřovat.

„V tuto chvíli není nic definitivně rozhodnuto, komunikace bude dále probíhat a ministerstvo kultury je připraveno o variantách ochrany jednat. Jde o proces, který bude trvat měsíce,“ dodala mluvčí ministerstva.

Turisty stále víc přitahuje Pálava

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám