Hlavní obsah

V Lednici mají domácí i turisté k dispozici nově otevřený polpoint

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lednice

Co udělat, když se lidem při návštěvě Lednice na Břeclavsku stane něco nemilého a potřebují policii?Kromě tísňové linky mohou nově v méně naléhavých věcech navštívit Polpoint Policie České republiky. Jeho prostřednictvím mohou absolvovat mnohé úkony, aniž by museli do místa se služebnou.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Starosta Stanislav Straškrába si policejní polpoint vyzkoušel.

Článek

Podat vysvětlení a mnohé další kroky mohou lidé prostřednictvím kontaktu s operátorkou polpointu. Ta se jim přihlásí po stisknutí tlačítka zvonku, pustí je do místnosti a vyřídí jejich záležitost online komunikací prostřednictvím monitoru počítače.

Takto absolvovaný výslech a další kroky mají své místo v dalším řízení, jeho zvukový záznam je stejně hodnotný jako obvyklý písemný zápis.

První na Moravě

„Je to první policejní polpoint na Moravě. Že jsme jej zřídili právě v Lednici, není náhoda,“ uvedl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Do Lednici celoročně míří spousty lidí, v turistické sezoně je počítají na tisíce, a tak má dostupnost policie opodstatnění. Jsme rádi, že se k nám tato služba dostala. My jsme u nás měli obvodní oddělení, dnes už tady máme jen služebnu. Polpoint vítám, protože může lidem ušetřit čas s cestou do Břeclavi,“ řekl starosta Stanislav Straškrába (Sdružení nezávislých).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Polpoint v Lednici podle jihomoravského policejního ředitele Leoše Tržila přiblíží policii lidem.

„V rámci Jihomoravského kraje předpokládáme vybudování sedmi až osmi takových polpointů. Většinou budou tam, kde byla dříve obvodní oddělení. S jejich obnovou už nepočítáme, ale na druhou stranu chceme být blíž lidem, abychom mohli řešit jejich problémy,“ vysvětlil Tržil.

Polpoint našel místo v budově městyse, který policii pomohl s úpravou prostor. Polpointy začaly vznikat ve Středočeském kraji, dnes už jich je v rámci celé republiky osmatřicet. Všechny obsluhuje operátorka ve Středočeském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám