Hlavní obsah

V Hradci Králové se rozpadla koalice

Aktualizováno

Ani rok nevydržela v Hradci Králové koalice sestavená po komunálních volbách. Až dosud ji tvořilo pět subjektů, nyní čtyři z nich - Hradecký demokratický klub s TOP 09, ODS, Piráti a Změna pro Hradec a Zelení - žádají, aby koalici i městskou radu opustil senátor Jan Holásek, lídr hnutí Rozvíjíme Hradec.

Pavlína SpringerováVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Jde o reakci na Holáskův požadavek z minulého týdne, kdy žádal odvolat náměstkyni pro kulturu Ilonu Dvořákovou, také z Rozvíjíme Hradec. Nahradit ji hodlal on sám.

Zbylí členové koalice se však za náměstkyni postavili a hnutí Rozvíjíme Hradec vypověděli koaliční smlouvu. Holásek by tak měl odejít nejen z koalice, ale i z postu městského radního.

„Jeho individualistické počínání, neschopnost odpovídající komunikace, ale především osobní ambice a zájmy nejsou pro zbývající subjekty přijatelné,“ byla nekompromisní primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub, HDK).

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vedení Hradce Králové (zleva): náměstek Pavel Vrbický, primátorka Pavlína Springerová, náměstek Lukáš Řádek a Miroslav Hloušek.

Pětikoalice má 21 mandátů v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. Po rekonstrukci by měla pokračovat se čtyřmi stranami se stejným programem. Rozvíjíme Hradec měl tři mandáty, k většině 19 křesel by ale měla pomoci právě Dvořáková.

Vedoucí zastupitelského klubu HDK Arnošt Urban k rozpadu koalice poznamenal, že už povolební vyjednávání byla složitá. „A většinou kvůli požadavkům pana Holáska. Obrazně řečeno, když byl s nějakým požadavkem vyhozen dveřmi, vracel se oknem,“ řekl.

V Hradci Králové se podařilo domluvit vedení města až jako v posledním krajském městě. Déle to trvalo jen v Praze.

Změny jsou v souladu

Podle prohlášení předsednictva hnutí Rozvíjíme Hradec je požadavek změny na postech v orgánech města v souladu s koaliční dohodou.

„Důvodem je delší dobu neuspokojivá spolupráce s paní Ilonou Dvořákovou jak v procesní, tak obsahové oblasti. Z tohoto důvodu byla rovněž paní Dvořáková odvolána z pozice místopředsedy a člena předsednictva hnutí,“ uvedl za vedení hnutí Rozvíjíme Hradec zastupitel Petr Nebeský. Ten se podle návrhu hnutí měl stát členem rady města.

Koaliční zvrat v Hradci Králové

Domácí

„Jsem absolutně proti kumulaci funkcí,“ uvedl ke sporu v koalici další z náměstků primátorky Pavel Vrbický (Piráti). Podle něj bylo i na jednáních rady znát, že má senátor Holásek na přípravu nedostatek času.

„Myslím si, že kdyby chtěl být náměstkem při své funkci senátora, tak se to ještě prohloubí,“ dodal.

Dvořákovou těší podpora

Sama Ilona Dvořáková podle svých slov nyní přemýšlí, jak se k celé situaci postaví.

„Jednou z možností je odejít z hnutí z Rozvíjíme Hradec, což by pro mě bylo velmi bolestivé, protože jsem byla zakládající členka strany. Nebo opustím zastupitelský klub a zůstanu jen jako členka,“ uvedla Dvořáková.

Dodala, že její motivací, proč vstoupila do politiky, byla snaha pracovat pro město a lidi. „Moc mě těší, že nás spojují hodnoty morální, etické a lidské,“ vyjádřila se k podpoře kolegů z vedení magistrátu.

Kromě toho, že i přes odchod hnutí Rozvíjíme Hradec zůstane stávajícímu vedení města většina v zastupitelstvu, by navíc s vedením mohli spolupracovat i dva bývalí členové ANO, zastupitel Jindřich Outlý a exnáměstkyně primátora Monika Štayerová.

„Ta začínala ve Straně zelených. Myslím, že jednou z variant je, že by mohla vstoupit do našeho klubu, který bychom mohli díky tomu založit. Ale zatím to je v jednání,“ řekl zastupitel Martin Hanousek (SZ).

Hradečtí politici nyní mají zhruba měsíc na jednání. „V naší koaliční smlouvě je ustanoveno, pokud by ji chtěl někdo vypovědět, že nejméně 30 dnů před plánovanou dobou vypovězení informuje koaliční partnery. Tato lhůta nyní běží. Případné odvolání senátora Holáska z rady proto předpokládám na červnovém jednání zastupitelstva,“ dodala primátorka Springerová.

Koalice hledá, jak ušetřit 70 miliard. Na velké části změn je shoda, řekl Jurečka

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám