Hlavní obsah

Rozloučení s Kuberou bude zřejmě v rodinném kruhu

Novinky, ber
Praha

Rodina zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery si přeje rozloučení v nejužším kruhu. V úterý to řekl místopředseda horní komory Jiří Růžička. Více podrobností bude jasných ve středu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pietní místo pro Jaroslava Kuberu v Teplicích.

Článek

„Rodina si přeje, aby to bylo v co nejužším rodinném kruhu. Budeme její přání co nejvíce respektovat,“ sdělil na tiskové konferenci první místopředseda senátu Jiří Růžička.

„Z toho důvodu jsme se také rozhodli, že jakákoliv politická jednání o budoucím vedení senátu nebudeme do té doby vůbec zahajovat,“ dodal Růžička. A jeho slova potvrdil i šéf senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. „Žádné takové úvahy do doby, než se s Jaroslavem důstojně rozloučíme, nepovedeme.“

Senátoři chtějí na počest Kubery státní smutek a lavičku s popelníkem

Domácí

Další informace o tom, jak by mělo poslední rozloučení s Kuberou vypadat, budou podle Růžičky známé ve středu, kdy se s pozůstalými sejde šéf kabinetu Senátu.

Vyloučen není ani státní pohřeb 

Podle mluvčí Senátu Sue Nguyen ale není zatím vyloučený ani státní pohřeb. „Informace, která přišla ze strany rodiny, není zatím definitivní,“ odpověděla Novinkám mluvčí.

Pokud by měl nakonec Kubera státní pohřeb, není jasné, jak by vypadal. Jeho přesný průběh totiž žádný zákon neupravuje, obvykle se vychází ze zvyklostí.

Kubera - do všeho šel po hlavě a někdy i proti všem

Domácí

„Na průběh státního pohřbu neexistuje žádné univerzální pravidlo,“ potvrdil Novinkám ředitel odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kruliš.

Státní pohřeb měl v České republice prezident Václav Havel. Zpěvák Karel Gott, který zemřel vloni na podzim, měl pohřeb se státními poctami.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera zemřel náhle v pondělí ve věku 72 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám