Hlavní obsah

Rozkryjte financování, vyzval Gazdík kvůli kauze Rath ČSSD

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík ve středu vyzval sociální demokracii, aby rozkryla své financování. Největší opoziční strana podle něj čelí podezření, že je financována netransparentně a korupčně. Gazdík poukázal na úterní proslov obviněného poslance Davida Ratha, který hovořil o tom, že spis týkající se jeho kauzy obsahuje pasáže o penězích na volby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Starostů a nezávislých a místopředseda TOP 09 Petr Gazdík.

Článek

Gazdík na tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že na ČSSD padá stín podezření, že mohla být financována penězi získanými z trestné činnosti. Tedy, že část z proslulých sedmi miliónů v krabici od vína mohla putovat tímto směrem. "Vzniká tady evidentní podezření, že je ČSSD financována netransparentně a korupčně," soudí Gazdík. Sociální demokraté by podle něj měli podezření, že je Rath financoval prostřednictvím korupce, vyvrátit.

ČSSD by podle Gazdíka měla také více zprůhlednit své hospodaření a alespoň jednou měsíčně zveřejňovat příjmy a výdaje. Gazdík vyslovil i další podezření, že část příjmů získává ČSSD prostřednictvím akciové společnosti Cíl, kterou strana vlastní. "My bychom rádi veřejně požádali ČSSD, aby rozkryla financování společnosti Cíl," vyzval Gazdík.

Předseda poslanců TOP 09 a Starostové k tomu nabídl sociální demokracii pomoc v podobě souboru opatření na zprůhlednění financování, které jeho strana využívá. Jde například o zveřejňování darů a dárců na internetu, zveřejňování příjmů na internetu, přijímání členských poplatků pouze bezhotovostní formou nebo zveřejňování detailních rozpisů výdajů na volební kampaně.

Gazdík naši finanční zprávu neviděl, tvrdí ČSSD

Místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec zpochybnění transparentnosti financování jeho strany na základě Rathovy kauzy odmítl. „Samozřejmě odmítám závěry pana Ratha i pana Gazdíka. ČSSD má transparentní, auditované účetnictví a všechny nezbytnosti dané zákonem plníme tak, jak zákon říká. Proto také Sněmovna i ministerstvo financí odsouhlasily tuto zprávu a věc byla pro nás za rok 2011 uzavřena,“ řekl Starec Novinkám.

Vše je podle něj v pořádku i v souvislosti s akciovou společností Cíl, kterou ČSSD vlastní. „Žádný problém tam nevidím, protože v roce 2011 společnost Cíl sice dala ČSSD 30 miliónů, ale účetně pouze formou zápočtu. To znamená, nikoliv hotových peněz, pouze účetně jsme započetli část našich závazků vůči společnosti Cíl a to v hodnotě 30 miliónů. Už toto usvědčuje pana Gazdíka, že naši zprávu jako poslanec vůbec neviděl,“ řekl Starec

Reklama

Výběr článků

Načítám