Hlavní obsah

Rozhodný okamžik ve Sčítání lidu začíná

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Půlnoc z pátku na sobotu znamená v letošním Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB 2011) přelom směřující do finální fáze. Lidé začnou vyplňovat sčítací formuláře, abychom jako národ věděli, jak to s námi vlastně po všech stránkách vypadá.

Článek

„Sčítací komisaři České pošty by všem měli do pátečního večera roznést potřebné formuláře. Půlnoc z pátku 25. března na sobotu 26. března pak bude tzv. rozhodným okamžikem Sčítání lidu, do formulářů se zapisují informace tak, jak ve skutečnosti platily právě v rozhodném okamžiku,“ uvedl mluvčí SLDB 2011 Ondřej Kubala.

Pokud vás komisaři dvakrát nezastihli, čekají na vás formuláře až do 14. dubna k vyzvednutí na tzv. sběrném místě, což je v praxi jedna z větších poboček České pošty v regionu. Jestliže se vám komisař ještě nepokusil dvakrát formuláře doručit, nikam nechoďte a počkejte, až za vámi přijde sám, radí Kubala.

Pokud by to nestihl do rozhodného okamžiku, je podle zákona povinností sčítacího komisaře opakovat doručení formulářů nejpozději do 10 dnů od rozhodného okamžiku. Podle mluvčí České pošty Marty Selicharové bylo do středy předáno téměř 99 procent sčítacích formulářů.

Od rozhodného okamžiku, tedy od zmíněné půlnoci, bude možné začít formuláře vyplňovat a k rozhodnému okamžiku se objeví na internetových stránkách www.scitani.cz také možnost vyplnit sčítání lidu na internetu.

„S vyplňováním ale není třeba spěchat a není potřeba formuláře vyplňovat hned. Je na to čas až do 14. dubna,“ připomněl Kubala.

„V této souvislosti bychom rádi upozornili na šikovné videonápovědy, které lidem poradí s vyplňováním papírových i elektronických formulářů. Najdete je nově hned na hlavní stránce www.scitani.cz. Pokud by někomu nebylo něco z formulářů jasné, doporučujeme, aby se podíval kromě vysvětlivek daného formuláře právě na stránky www.scitani.cz, kde jsou vedle videonápovědy i všechny další důležité informace ke sčítání lidu a vyplňování formulářů,“ informuje Kubala.

Anketa

Už jste dostali formuláře ke sčítání?
Ano, a předání proběhlo bez problémů
66,8 %
Ano, ale museli jsme se podřídit komisařům
11,4 %
Ano, ale komisařů jsme se nedočkali, šli jsme na poštu
6,7 %
Ne, formuláře ještě nemáme
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22836 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám