Hlavní obsah

Člověk sám na ulici už nejspíš nebude muset mít od pondělí roušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od 10. května nebudou povinné roušky na ulici, pokud po ní půjde člověk sám. Po jednání vlády to sdělil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Později upřesnil, že o změně opatření se definitivně rozhodne ve čtvrtek.

Člověk sám na ulici už nebude muset mít od pondělí rouškuVideo: ČTK

 
Článek

„Od 10. května bude ve venkovních prostorách povinná ochrana nosu a úst pouze tam, kde dochází na stejném místě a ve stejnou dobu k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe alespoň dva metry, pokud se nejedná o členy domácnosti,“ sdělil po jednání vlády.

Obchody otevřou až 10. května, rozhodla vláda

Domácí

Znamená to, že pokud je člověk na ulici sám, roušku mít nemusí. „Když přijdete na zastávku autobusu, tak si roušku nasadíte,“ doplnil.

Později po tiskové konferenci na Twitteru Arenberger upřesnil, že se o definitivní podobě opatření rozhodne ve čtvrtek s ohledem na vývoj epidemické situace.

Od počátku března musejí lidé nosit v zastavěném území obce minimálně chirurgickou roušku, řada lidí ale přesto nosí respirátor. Respirátory s třídou ochrany nejméně FFP2, případně nanoroušky, jsou povinné v hromadné dopravě, obchodech a na dalších frekventovaných místech.

Výjimka z nošení ochranných pomůcek bude nově také při konzumaci nápojů a jídla.

Od pondělí se otevřou také obchody a některé služby. Ve většině krajů by se měli vrátit do škol studenti nižších ročníků středních škol. V těchto krajích se také vrátí do tříd druhý stupeň základních škol.

Jak to bude s respirátory v létě? Venku většinou ne, vevnitř ano, řekl Arenberger

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám