Hlavní obsah

Rozhodnutí o prodloužení intervalu mezi dávkami očkování se odsouvá

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rada vlády pro zdravotní rizika v úterý rozhodovala v souvislosti s covidem-19 o možném prodloužení intervalu očkování mezi jednotlivými dávkami. Rozhodnutí nepadlo a odborníci se k němu vrátí příští týden. Oznámila to mluvčí resortu zdravotnictví Barbora Peterová.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Prodloužení intervalu mezi podáním dávek očkovací látky Comirnaty od Pfizer/BioNTech a vakcíny od Moderny doporučila Česká vakcinologická společnost.

U vakcíny Pfizer doporučila společnost interval 21-42 dnů a v případě Moderny 28-42 dnů. U vakcíny AstraZeneca zůstává 84-91 dnů.

Vakcinologická společnost je pro prodloužení intervalů u očkování

Domácí

Doporučení záhy začal doporučovat premiér Andrej Babiš (ANO), který kvůli tomu apeloval i na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Ten se k tomuto kroku staví od počátku rezervovaně s tím, že jde o nic neřešící krok.

„Odsunutí 2. dávky očkování je odborně v pořádku, ale situaci nyní neřeší. Je to jen odložení problému. Museli bychom přeregistrovat 180 tis. lidí, v dubnu bychom očkovali v podstatě jen druhé dávky a neměli dost pro nové zájemce,” tvrdil ministr.

Rada vlády projedná posunutí druhé dávky očkování

Koronavirus

O možném prodloužení intervalu nicméně hovořil epidemiolog a člen vládní rady pro zdravotní rizika Petr Smejkal, podle něhož by toto opatření v době několika nejbližších týdnů smysl mělo.

Alespoň jednu dávku očkovací látky dostalo v ČR 1 007 422 osob. Ukončené očkování má 371 235 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám