Hlavní obsah

Skupina Romů táboří před budovou slovenské vlády

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Skupina asi 25 Romů z obce Ľubica na východě Slovenska táboří v parku před budovou Úřadu vlády v Bratislavě a žádají od vlády ubytování. Romové se bojí vrátit do své obce, protože jim prý zdejší lichváři vyhrožují zabitím a v důsledku lichvy přišli o střechu nad hlavou.

Foto: Leona Roháčková

I kilogramová čivava může být ve skutečnosti voříšek. Stačí k tomu absence průkazu původu psa.

Článek

Zmocněnkyně slovenské vlády pro romské otázky Klára Orgovánová jim už dříve slíbila provizorní ubytování v obci, ale Romové chtějí bydlet někde jinde, protože se bojí. "My chceme bydlet dál od osady. Bojíme se hlavně o děti," říká jedna žena. "Starosta obce nám určí pozemek a my tam postavíme provizorní ubytování," trvá na svém Orgovánová.

Nepřátel je moc

Romové podali na lichváře trestní oznámení a to je další důvod proč se obávají návratu. "Policisté nám sami řekli, abychom se do Ľubice nevraceli, protože nás zabijí," křičí mladý Rom. Tvrdí, že lichvářů a jejich příbuzných je v obci asi 300, mají zbraně, auta a vše tam ovládají. "Když rodiče policie zatkne, nastoupí jejich dospělé děti, které budou v lichvě pokračovat," líčil situaci Ján Čonka.

Romové jsou pobouřeni, že jim nikdo z Úřadu vlády nezabezpečil alespoň vodu a jídlo. Vyhrožovali proto, že vezmou budovu útokem, nebo ji podpálí. Romům z Ľubice přislíbil před třemi týdny pomoc také prezident Rudolf Schuster. Tehdy se stejná skupina Romů utábořila před Prezidentským palácem a žádali o pomoc hlavu státu. Po příslibu, že se jejich problém vyřeší, odcestovali ke svým příbuzným do Dobšiné.

Lichva je stále větším problémem v romských osadách na východním Slovensku. Romové si půjčí nejdříve malé částky, později, aby mohli splácet vysoké úroky, se zadluží natolik, že nezvládnou dluhy splácet. Lichváři proto stojí přímo před poštami v den, kdy se vyplácejí sociální dávky a dlužníkům berou všechny peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám