Hlavní obsah

Rodině po záchranáři poslali lidé už 3,5 milionu

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachraňoval životy, svůj ochránit nedokázal. Příběh třiačtyřicetiletého leteckého záchranáře Michala Beneše, který zahynul před dvěma týdny při havárii vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku, má silnou odezvu v celé republice.

Foto: archiv

Michal Beneš v kabině vrtulníku

Článek

Po zesnulém záchranáři zůstala přítelkyně Simona a dvě malé dcery. Přátelé Michala Beneše pro ně chtěli ve veřejné sbírce vybrat půldruhého milionu, aby rodinu zabezpečili. Na účet Nadačního fondu pomoci Karla Janečka už ale lidé poslali téměř tři a půl milionu korun.

„Pochopila jsem, že jsme vůbec nezůstali sami. Strhla se taková vlna pomoci a podpory, že bych si nikdy nemyslela, že to proběhne,“ řekla záchranářova přítelkyně v emotivní výpovědi v reportáži ČT.

Michal Beneš byl záchranář tělem i duší. Chtěl tak moc pomáhat a zachraňovat, že když nelétal s vrtulníkem letecké záchranky, sloužil jako záchranář u Horské služby v Jizerských horách. Ve volném čase také vymýšlel elektrotechnická zdokonalení na propojení komunikačních systémů horské služby a zdravotnických záchranářů. „Pracoval i na digitálních mapových podkladech a záchranářské IT technologie posunul celkově hodně dopředu,“ řekl náčelník Horské služby v Jizerských horách René Mašín.

K nehodě vrtulníku, při níž Beneš zahynul, došlo 22. března. Stroj za slunečného počasí řídil zahraniční pilot ve výcviku, Beneš s ním absolvoval let jako instruktor. Vrtulník havaroval uprostřed pole, asi 200 metrů od posledního obytného domu ve Slavoňově. Po dopadu začal hořet. Nikdo z posádky nepřežil.

Tragický pád vrtulníku na NáchodskuVideo: Aktu.cz

Nehoda se vyšetřuje

Příčiny tragédie vyšetřuje Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Jednou z prověřovaných verzí je také to, že stroj se ve vzduchu srazil s ptákem.

Záchranáři z Libereckého kraje se se svým kolegou rozloučili minulý pátek na letišti v Liberci zapnutými sirénami u svých vozů. Na sociální síti publikovali fotografii jeho opuštěné šatní skříňky v práci.

„Život našeho kolegy a kamaráda Michala Beneše byl plný. Zachraňoval lidi, pomáhal. Teď po něm zůstalo prázdno. Prázdná skříňka, prázdné místo u stolu, vzpomínky a ticho,“ napsali kolegové k fotografii. Sbírka potrvá do konce května.

Foto: Mapy.cz

Trasa letu vrtulníku před pádem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám