Hlavní obsah

Rodačce ze Slavičína je 107 let. Šokuje svojí vitalitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Blažena Strachotová oslavila v pátek v Domě s pečovatelskou službou v Nerudově ulici v Českých Budějovicích už 107. narozeniny. Všechny šokuje svou vitalitou, když každé ráno cvičí, poslouchá vážnou hudbu a stále se může spolehnout i na svou paměť. Zažila druhou světovou válku i kolektivizaci v padesátých letech minulého století.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Blažena Strachotová si povídá s primátorkou Českých Budějovic Dagmar Škodovou Parmovou

Článek

„Každé ráno děkuji Pánu Bohu za to, že jsem vstala a mohu se pohybovat,“ prohlásila žena.

Zažila různé režimy a má i nepříjemné těžké vzpomínky. „V koncentračním táboře mi umřeli dva strýčkové, moji učitelé. Pak přišla padesátá léta to byla hrozná doba s milicionáři a kolektivizací,“ vzpomíná žena i na to, jak měli doma za druhé světové války rádio a chytali cizí rozhlas, za což hrozil trest smrti. „Bylo to tehdy hrozné období,“ uzavřela paní Strachotová.

Narodila se 9. února 1917 ve Slavičíně na Zlínsku, kde dlouho žila. Poválečné období strávila na Ostravsku. Vyučila se řeznicí, pracovala v sodovkárně, ale i jako závoznice. Nyní žije již přes 30 let v Domě s pečovatelskou službou v Nerudově ulici.

K narozeninám jí v pátek přijela poblahopřát i primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS) a mezi gratulanty byla i část rodiny. Žena má jednoho syna, čtyři vnoučata, sedm pravnoučat a čtyři prapravnoučata. Jednoho syna už bohužel přežila.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Blažena Strachotová zakrojila v pátek dort s číslem 107.

Paní Strachotová je stále neobyčejně vitální, pouze si stěžuje na nohy, ale je soběstačná. „Udělám si všechno, snídani, večeři, hygienu, vykoupu se. Poslouchám vážnou hudbu a zajímám se i o současné dění. Přijde mi, že dějiny se dost opakují, stále jsou na světě války i nenávist,“ vypráví.

Každé ráno půl hodiny cvičí

Za její dlouhověkostí je genetika, ale i dobrá životospráva. Bylo jí hodně přes devadesát, kdy stále pracovala na zahrádce, a i nyní jezdí se svým 81letým synem na chalupu. „Každé ráno cvičím půl hodiny ruce i nohy. Snažím se dobře jíst a trénuji také paměť. I tady v domově mám spoustu přátel,“ vysvětluje Strachotová.

Prozradila, že občas si dá i červené víno. „Doporučují to i lékaři,“ podotkla.

Žijte déle a lépe: Pět návyků pro dlouhověkost

Zdraví

Vitalitu své maminky obdivuje i její 81letý syn Jaroslav. Ten za ní do domova často chodí a v létě spolu stále vyrážejí na chalupu do Suchdola nad Lužnicí. „Jezdí s námi na chalupu, i když přes zimu moc nechce. V létě jsme tam dva měsíce. Je tam velká zahrada s bramborami, zeleninovými záhony a ona musí všechno zrevidovat. Má tam své pohodlí,“ popisuje Jaroslav Strachota.

Kondici ženy obdivovala v pátek i budějovická primátorka Škodová Parmová. „Je to úplně úžasná dáma a je to nejstarší obyvatelka Českých Budějovic. Je to opravdu báječná dáma, která je fit jak duševně, tak fyzicky. Je patrné, že vše velmi dobře vnímá, zajímá se i o dění kolem sebe a má skvělou rodinu i zázemí,“ uvedla po gratulaci primátorka.

Ženě popřála hodně zdraví a také si podobně jako další gratulanti přála, aby příští rok mohla Blaženě Strachotové popřát i ke 108. narozeninám.

Letos oslavili 81. výročí svatby. Jsou spolu od druhé světové války

Žena

Reklama

Výběr článků

Načítám