Hlavní obsah

Rittigovým advokátům hrozí zastavení činnosti

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojici advokátů spojovaných s lobbistou Ivo Rittigem hrozí, že minimálně dočasně přijde o svou dobře placenou praxi. Obhájci David Michal (37) a Marek Stubley (36) by mohli dostat až do skončení případu zákaz živit se prací advokáta.

Foto: Jan handrejch, Právo

Advokát Ivo Rittiga David Michal

Článek

Policie oba advokáty obvinila společně s Rittigem za údajné praní špinavých peněz v rámci kauzy vyvedení čtyřiceti miliónů korun při výrobě jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Právo dočasně pozastavit jim činnost má Česká advokátní komora (ČAK), která podle slov její mluvčí Ivy Chaloupkové v minulosti už několikrát po obvinění některého ze svých členů tento krok učinila. „Zahájili jsme 17. února u obou jmenovaných (Michala a Stubleye) řízení o možném pozastavení výkonu advokacie. Rozhodnuto by mělo být na nejbližším možném jednání představenstva ČAK,“ řekla včera Právu Chaloupková.

Společníky v advokátní kanceláři

V březnu se tak podle ní nestane, protože představenstvo již zasedalo. Zda to bude v dubnu, to nechtěla předjímat, komora podle ní musí získat nejdříve potřebné podklady k případu a také mají nárok vyjádřit se k věci oba obvinění právníci.

Oba jsou společníky v advokátní kanceláři MSB Legal, která zastupuje Rittiga v trestních kauzách i civilních sporech, a spolu s další společnicí, Karolínou Babákovou, zastupují firmy, které oficiálně vlastní některé nemovitosti či firmy spojované s lobbistou. Na dotaz Práva, jaká je praxe ČAK při obdobných řízeních v době, kdy jsou advokáti zatím jen obviněni, nikoli však pravomocně odsouzeni, odpověděla Chaloupková, že v několika případech už byla členům komory činnost i za této situace přerušena.

Je to velmi drastický trest

„Můžeme jim pozastavit činnost ve stadiu jak před podáním obžaloby, tak po něm, záleží na okolnostech. Nicméně zákon o advokacii umožňuje tento postup i na základě zahájení trestního stíhání a samozřejmě se to stává,“ podotkla Chaloupková.

Pokud by k tomu komora přistoupila i nyní, až do pravomocného rozhodnutí v jejich trestní kauze by nemohli nikoho zastupovat a vůbec vykonávat advokacii. Činnost jejich kanceláře by však neměla být omezena, protože jejich kauzy by mohli převzít zaměstnanci.

„Je to velmi drastický trest. Takové opatření je preventivní a používá se zejména tehdy, když hrozí ohrožení důvěry veřejnosti v řádný výkon advokacie,“ dodala Chaloupková. O to, aby do rozsudku soudu nemohli Michal i Stubley dál pracovat jako advokáti, žádají v rámci veřejné petice i zástupci nevládního sdružení Oživení, kteří už svou výzvu koncem února poslali přímo šéfovi ČAK Martinu Vychopeňovi právě s odkazem na ohrožení důvěry veřejnosti vůči řádnému výkonu advokátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám