Hlavní obsah

Rittig chce po Transparency International 100 tisíc a omluvu

Právo, Jiří Hardoš

Omluvu a 100 tisíc korun chce ve své žalobě na ochranu osobnosti po protikorupční organizaci Transparency International (TI) lobbista Ivo Rittig. Nelíbí se mu, že ho šéf organizace David Ondráčka spojil s kauzou kontroverzního prodeje solárních elektráren Amun. Re společnosti ČEZ.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig

Článek

Ondráčka Právu sdělil, že z žaloby obavy nemá. „Já si myslím, že ta žaloba je nesmyslná,“ uvedl. „Těmi žalobami zkouší vzít energii a motivaci do dalšího investigování dalších jeho pochybných praktik,“ dodal.

Žalobou, kterou má Právo k dispozici, se má brzy zabývat Městský soud v Praze. „Jednání bylo nařízeno na 19. března,“ řekla Právu mluvčí soudu Markéta Puci.

Žaloba se týká výroku, který Ondráčka pronesl loni v březnu v Otázkách Václava Moravce. V souvislosti se zmínkou o advokátní kanceláři MSB Legal, jejíž právníci Rittiga často zastupují, Ondráčka uvedl: „Já musím jenom říct, že krátce, že jsme prověřovali zejména zakázky dopravního podniku, a tam se právě tito advokáti pohybovali. A ti se objevují i v té fotovoltaické kauze Amun. Re. Je to náhoda, chtěl jsem právě zmínit to jméno pana Rittiga, který v tom figuruje, a který určitě je v pozadí těchto obchodů.“

Ondráčka prý snížil Rittigovu vážnost

Podle Rittiga byla kauza Amun. Re v pořadu líčena v negativním světle, prověřovaná policií. „Žalobce nikdy neměl a nemá s údajnou ‚kauzou Amun. Re‘ nic společného,“ uvedl lobbista.

Ondráčkova slova označil za nepravdivá a pomlouvačná, zasáhla prý do jeho občanské cti a lidské důstojnosti. „Jednáním žalovaného byla snížena ve značné míře důstojnost žalobce a jeho vážnost ve společnosti,“ stojí v dokumentu.

Chce proto po Ondráčkovi omluvu jménem TI dopisem, v Hospodářských novinách a Otázkách Václava Moravce, a navrch žádá i finanční zadostiučinění.

Foto: Petr Horník, Právo

David Ondráčka z Transparency International

O Rittigově možném podílu na odkupu obří solární elektrárny u Ralska a Mimoně na Českolipsku od neprůhledné společnosti Amun. Re se mluvilo delší dobu. Za pět miliard elektrárnu získala v roce 2010 polostátní ČEZ, přičemž obchod byl podle některých informací předražený a zabývá se jím Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jako oficiální vlastník Amun. Re vystupoval v médiích Martin Shenar, v orgánech společnosti ale působili i právníci z advokátní kanceláře MSB Legal.

Podal i další žaloby

Rittig v poslední době žalobami rozhodně nešetří. Již v roce 2012 zažaloval Nadační fond proti korupci kvůli tomu, že ho spojoval s kauzou jízdenek pražského dopravního podniku.

Pražský městský soud ale žalobu nepravomocně smetl ze stolu s tím, že peníze z jízdenek zřejmě u Rittiga opravdu končily. A stejného názoru je i policie, která Rittiga kvůli kauze nedávno obvinila z praní špinavých peněz.

Rozsudek zatím nepadl v dalším sporu. Rittig po ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) chce 100 tisíc a omluvu za to, že ho loni ve Sněmovně označil za „lupiče“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám