Hlavní obsah

Restaurátor dokončil odstraňování graffiti z Karlova mostu, stopy po nápisech zůstaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Restaurátor Jakub Tlučhoř, který pro pražskou Technickou správu komunikací (TSK) od soboty odstraňoval graffiti z Karlova mostu, skončil s pracemi v neděli večer. Na mostě však nadále zůstávají po nápisech modré stopy. Podle mluvčí TSK Barbory Liškové by měli místo ještě zkontrolovat památkáři a rozhodnout, zda budou nutné další úpravy.

Karlův most po odstranění nápisůVideo: Novinky

 
Článek

Restaurátor, který kvůli odstranění graffiti přerušil dovolenou, začal s čištěním v sobotu po poledni a pokračoval do večera následujícího dne. Na mostě v pondělí zůstávaly viditelné stopy v místech, kde bylo graffiti.

Foto: Novinky

Karlův most po odstranění graffiti.

„Na místě ještě bude kontrola se zástupci Národního památkového ústavu a odboru památkové péče magistrátu a další postup bude upřesněn,“ uvedla v pondělí Lišková. Prioritou podle ní je, aby se čištěním nenarušil kámen. Odborníci proto nyní musí projednat, jestli nechají kámen ve stávající podobě, nebo na něm budou dál pracovat šetrnějšími metodami.

Na místech, kde jsou patrné stopy po modrých nápisech, působil ještě v pondělí odpoledne speciální čisticí gel. Podle Liškové by měl místo ještě zkontrolovat i sám restaurátor, kterému nedělní práce komplikovalo deštivé počasí a snížená viditelnost.

Foto: Novinky

Karlův most po odstranění graffiti.

Tlučhoř je odborným restaurátorem s licencí na kulturní památky, což je nutná kvalifikace pro podobné práce. Vandalské projevy sprejerů podle svých slov odstraňoval z nejstaršího mostu v metropoli už několikrát, tento případ ale označil za nejrozsáhlejší.

Odstraňování graffiti z Karlova mostu začalo. Nejtěžší práce, kterou jsem kdy dělal, říká restaurátor

Domácí

Na základě rozboru použitého spreje vyvinul vlastní vhodnou směs organických rozpouštědel. Ta se tlakovou párou aplikuje na povrch kamene a vytlačuje pigmenty barvy bez poškození kamene.

Odstraňování graffiti na Karlově mostě, 10. 7. 2021.Video: Aktu.cz

Mladík se policii sám přihlásil

K poškození mostu se v sobotu podvečer policii přihlásil mladý muž. Graffiti se na Karlově mostě objevilo v pátek, nápisy v angličtině nasprejované nesmývatelnou tyrkysovou barvou pokrývaly pravou stranu zábradlí a části podstavce jedné ze soch a lampy.

Policie měla při řešení případu k dispozici kamerové záběry, na základě kterých se jí v sobotu v podvečer přihlásil nezletilý pachatel. Podle záběrů s ním byla ještě dívka, jejíž totožnost policie také zná. U obou nicméně nemůžou policisté kvůli nezletilosti sdělit totožnost.

Sprejer z Karlova mostu se přihlásil policii

Domácí

Policie poničení mostu vyhodnotila jako trestný čin poškození cizí věci, za což hrozí až tříletý trest vězení. U mladistvých pak v případě prokázání viny hrozí nižší tresty. Škoda po graffiti byla předběžně vyčíslena na 100 000 korun.

Most posprejovali vandalové i v minulosti. Loni v prosinci potvrdil pražský městský soud roční podmíněný trest německému turistovi Benjaminu Wittigovi, který spolu se svým bratrem Niclasem Steigerem v létě 2019 posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu. Cizinci ponechal také stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám