Hlavní obsah

Řeší sociální problémy, ale sami jim čelí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální pracovníci se v Česku potýkají s výrazně podprůměrnou mzdou. To má dopad nejenom na jejich životní úroveň, ale i na to, že často odcházejí do jiných, lukrativnějších oborů a úřady a neziskové organizace jen těžko shánějí nové. V regionech, kde chybějí, to může vést k nárůstu nezaměstnanosti i kriminality.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

Zaznělo to na představení studie projektu Neviditelní, který se osudy sociálně a jinak znevýhodněných skupin zabývá. Odborní sociální pracovníci, kteří lidem pomáhají například s dluhy, psychickými potížemi či problémy v rodině, podle ní berou v průměru jen okolo 32 103 korun měsíčně. Mají tak v průměru zhruba o 7,5 tisíce korun méně než stejně vzdělaní lidé v jiných profesích.

Téměř 22,5 tisíce sociálních pracovníků se podle studie ocitá v tíživé finanční situaci. „Tento dopad se prohloubil v posledním roce a jasně viditelný je zejména ve velkých městech, kde jsou vysoké náklady například na bydlení. Nejen hypotéka, ale i nájemní bydlení je pro tyto pracovníky ve městech prakticky nedostupné,“ řekl Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz.

Nejedná se ale podle něj o krátkodobý problém zapříčiněný inflací, ale v podstatě setrvalý stav. Rod je členem Národní ekonomické rady vlády, minulý týden společně s ministry představoval konsolidační balíček daňových změn a úspor.

Jurečka: Částka na politiku zaměstnanosti se příští rok sníží až o miliardu

Ekonomika

Zkušenost s tím má i Tereza Ševčíková, vedoucí Občanské poradny Pod křídly ve Valašském Meziříčí. Ta si loni prošla menší osobní krizí, jež vyplývala mimo jiné z nízkého finančního ohodnocení. „A to například když jsem viděla, že prodavačka v Lidlu má vyšší nástupní plat než já po 24 letech praxe,“ řekla.

Práce, kterou vykonává, je podle ní vysoce odborná, když pracovníci občanské poradny radí lidem s dluhy, exekucemi, nájmy, dávkami. „Jsme vlastně napůl právníci,“ upřesnila.

Váznoucí financování

Podle ředitelky Domu tří přání Markéty Školoudové jí podali jen letos dva zaměstnanci výpověď s tím, že jediným důvodem je nízký plat. „Sociální pracovníci nad třicet let u nás berou třicet tisíc hrubého,“ řekla.

Dům tří přání poskytuje sociální, psychologickou či pedagogickou pomoc ohroženým dětem a jejich rodinám, přičemž často jeho služby poptává stát i hlavní město Praha. Financování ale často vázne, ještě letos v dubnu Školoudová nevěděla, kolik dostane na platy zaměstnanců. „Takže jako fyzická osoba jsem si musela vzít v bance úvěr a podepsat směnku na sedm milionů,“ konstatovala.

Za těchto podmínek je pak těžké najít nové sociální pracovníky. Podle předsedy Asociace občanských poraden Hynka Kalvody se stává, že když v nějakém městě či regionu vypadne sociální terénní služba, má to na něj těžké dopady. „Způsobuje to nárůst nezaměstnanosti, kriminality a užívání drog ,“ uvedl. Upozornil, že například v oblasti sociálních dávek v občanských poradnách o více než 90 procent narostly dotazy na pomoc se sociálními dávkami.

Kromě nepříznivé ekonomické situace se sociální pracovníci potýkají s nedostatečným společenským uznáním a často i psychickou deprivací spojenou se stresem. Podle projektu Neviditelní by pomohlo, kdyby jim stát navýšil platy, přičemž výrazně podílet by se mohly i obce, které nyní mají na kontech 300 miliard úspor. Také by pomohlo zvýhodněné bydlení pro tyto pracovníky.

OSVČ si připlatí. Zvýší se jim minimální odvod na důchodové pojištění

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám