Hlavní obsah

Řešení častých výpadků? Zásilkový výdej léků na předpis chtějí i senioři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienti stojí o doručení léků na předpis kurýrem domů. Využili by toho i senioři, jak ukázal průzkum Národní asociace pacientských organizací (NAPO). Zvýšit by se tím mohla i dostupnost léčiv. Lidé by kvůli častým výpadkům nemuseli objíždět lékárny v okolí, namítá asociace. Prosazení zásilkového výdeje léků na předpis by tentokrát mohlo uspět. Podklady pro případnou změnu zákona slíbilo ministerstvo zdravotnictví předložit do příštího týdne.

Foto: Elements Envato

Ilustrační foto

Článek

„Myslíme si, že zásilkový výdej je součástí možných řešení toho, jak do budoucna výpadky omezit,“ zdůraznil Robert Hejzák, ředitel asociace, která zastupuje přes tři miliony pacientů.

„To, že se dnes pacient dozví, že jeho lékárna nemá lék k dispozici a nejbližší, která ho má, je vzdálená 40 kilometrů, znamená, že tam musí fyzicky dojet, aby si ho vyzvedl. Lék za ním nemůže dojet domů,“ doplnil.

Zejména lidem se zdravotním postižením a pečujícím, kteří blízkým vyzvedávají léky, by zavedení zásilkového výdeje ulehčilo život. Za smysluplné to v průzkumu, do kterého se zapojilo v únoru 1000 respondentů, to uvedlo 86 procent dotázaných.

Kapky Algifen Neo mají výpadek

Domácí

Lék by si vybrali z domova na počítači, nemuseli by nikam jezdit. Tím spíš hledat, ve které lékárně zrovna předepsaný preparát mají. Zvýšení dostupnosti je jeden z očekávaných přínosů, stejně jako úspora času spojená s cestováním nebo větší pohodlí při shánění pravidelně užívaných léků.

Obavu mají lidé z vysokých poplatků za dopravu. Zmínilo to asi 40 procent dotázaných. Strach mají také z toho, že by neměli dostatek věrohodných informací k užívání léků a chyběl by jim kontakt s lékárníkem.

„Nemluvíme ale o tom, že nahradí osobní návštěvu lékárny. Bude to jen další možnost, již budou moci lidé využít,“ uvedl Hejzák.

Pouhých třináct procent osob má strach z toho, že by omylem dostali jiný lék, než jim jejich lékař předepsal.

„Zásilkový výdej léků na předpis nesmí být v žádném případě automatizovaný. Naopak je zásadní, aby proběhla identifikace pacienta a celý proces probíhal pod kontrolou pacienta a farmaceuta. Stejně je zapotřebí také na dálku zachovat osobní kontakt farmaceuta s pacientem,“ zdůraznil před nedávnem viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

Asociace ale oponuje, že i teď pacient nebo jím pověřená osoba ukáže v lékárně QR kód eReceptu a nikdo po něm občanku nežádá. Za nutné to nepovažují, ale bezpečí pacienta je podle nich klíčové.

Zasílání léků opět ve hře. Lékárníci jsou proti

Domácí

Další pokus o změnu

Osobní kontakt s pacientem je podle lékárníků nenahraditelný, vysvětlí mu užívání léků a mohou přijít na kontraindikace, které se při převzetí léků od kurýra neodhalí.

Pokus o zavedení zásilkového výdeje léků na předpis už několikrát ztroskotal. Naposledy v roce 2019, kdy se proti postavila Česká lékárnická komora i část poslanců. Zejména lékárníkům vadilo, že s nimi záměr nikdo neprobral, a varovali před tím, že by systém vedl k zániku malých lékáren a posílení řetězců.

Hejzák za asociaci oponuje, že systém už funguje v devíti evropských státech, namátkově Německu, Nizozemsku nebo Švédsku, a v žádném to nevedlo k likvidaci malých lékáren.

Teď jsou šance na zavedení větší. Do jednání jsou vtaženi i lékárníci. Opatrně zkusil téma před časem otevřít také poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL), shoda uvnitř vládní koalice ale není. Jednání se ale vedou na resortu zdravotnictví, který se podle Hejzáka zavázal do konce dubna připravit poklady pro diskusi nad změnou zákona.

Česko, země drahých léků? U stovky léků na předpis cena klesla

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám