Hlavní obsah

Kapky Algifen Neo mají výpadek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik týdnů nebudou k dostání kapky Algifen Neo, které užívají každý měsíc desítky tisíc lidí. Pomáhají proti křečím v oblasti břicha, při menstruaci, ale proti i žlučníkovým a ledvinovým kolikám. O výpadku informovalo ministerstvo zdravotnictví, které nabádá lékaře, ať tyto kapky teď lidem nepředepisují a volí náhradní varianty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Momentálně jde o to, aby lékaři tento léčivý přípravek nepředepisovali, protože v lékárně není možné udělat záměnu a pacient by se musel k lékaři vrátit pro nový recept,“ zdůraznil Martin Votava z České lékařské společnosti.

Dodávka kapek slibovaná na březen přijde podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka nejspíš až koncem května. „Nedostupnost může trvat několik týdnů, tedy zhruba měsíc a týden,“ uvedl.

Lék je na předpis a každý měsíc si pro něj do lékárny přijde kolem 60 tisíc lidí.

„S největší pravděpodobností může dojít k lokální nedostupnosti tohoto přípravku pro pacienty,“ upozornil dočasně pověřený šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv Jakub Velík.

Výrobci chybí účinná látka

Lék se stejným složením je registrován jen v několika zemích EU, a i tam je dostupný omezeně. Problém je na straně výroby, konkrétně chybí účinná látka, bez které nelze kapky vyrobit.

Stejně jako Votava apeluje Velík na praktické lékaře, zubaře a další specialisty, kteří kapky na křečovité bolesti předepisují, aby zvolili jiné léčivo.

Nahradit se dá Algifen přípravky s obsahem metamizolu, který pomáhá uvolnit křeče, ale působí i proti bolesti. Léků s touto látkou je podle SÚKL dostatek, jak v tabletách, tak ve formě kapek.

Případně mohou lékaři předepsat jiné léky, jako je tramadol, ibuprofen a další, pokud naznají, že jsou pro pacienta vhodnou alternativou.

Dvořáček zdůraznil, že jde o dočasný výpadek.

Analýza: Trh s léky v Česku ovládly zahraniční firmy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám