Hlavní obsah

Rektoři odsoudili sexuální obtěžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká konference rektorů (ČKR) po oslavách 30 let od svého založení vyjádřila znepokojení nad stavem financování vysokých škol a rovněž apelovala na akademiky, aby se k případům nevhodného chování stavěli odpovědně a s plnou vážností.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda České konference rektorů (ČKR) a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš

Článek

„ČKR odsuzuje diskriminační vzorce chování a apeluje na všechny součásti vysokých škol, aby podobné problematické jednání na jejich půdě nebylo tolerováno ani přehlíženo,“ přečetl z prohlášení šéf konference a rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš. Podle rektorů by si školy měly zajistit bezpečné a férové prostředí a zejména funkční postupy, které podobné jednání dokážou řešit.

Rektoři tak reagovali na skandály svědčící o nevhodném chování kantorů vůči studentkám se sexuálním podtextem, které nyní cloumají třemi fakultami. První se týká pedagogické fakulty, která spadá pod Barešovu univerzitu.

Další se objevily na Fakultě humanitních studií a Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy.

Bareš aféru své univerzity označil za šokující, ale dodal, že s podobnými problémy se potýkají univerzity všude na světě. „Je to něco, co bude trvat. Je třeba zajistit, aby se každý, kdo se s něčím podobným setká, nebál to oznámit,“ uvedl. O aférách jednali včera rektoři i s ministrem školství Vladimírem Ba­lašem (STAN), který údajně 
nastínil i legislativní změny a úpravy právního rámce. Podle Bareše pro to získal od rektorů plnou podporu.

Budoucí učitele budou vzdělávat organizace bez regulace, obávají se akademici

Věda a školy

Rektoři rovněž upozornili na propad ve financování vysokých škol, což už vyústilo v hrozbu stávkou na filozofických fakultách, které byly vždy hůře financovány než ostatní obory. Nyní jsou tam platy docentů hluboko pod průměrnou mzdou.

„České vysoké školství trpí faktickým poklesem finančních prostředků, což nenaplňuje programové prohlášení vlády,“ uvedli. Poukázali, že podíl financování ministerstva školství na vysokém školství se od roku 2010 snížil z 18 procent na 10 procent v roce 2021.

Vliv na to má zřejmě i dlouhodobé navyšování platů v re­gionálním školství, kde by měly platy v příštím roce dosáhnout 130 procent průměrné mzdy. Podle rektorů je správné, že se vláda o platy učitelů nižších stupňů stará, ale na vysokých školách začínají být platy mladých vědců neúnosné a hrozí odliv právě třeba na střední školy.

Další ranou pro vysoké školy je pak inflace a růst cen energií. „Nelze nečinně přihlížet ani dalšímu alarmujícímu jevu, kterým je výrazně nižší podíl výdajů na vysokém školství vzhledem k HDP ve srovnání s dalšími státy OECD. Vyšší nároky na vysokoškolský sektor přináší také rostoucí demografická křivka, proto žádáme vládu, aby zvrátila negativní trend,“ stojí v prohlášení. Bareš řekl, že by srovnání financování vyšlo na 10 až 11 miliard korun ročně.

Podle něj se však během oslav premiér a někdejší šéf ČKR Petr Fiala (ODS), sám zakladatel politologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, vyjádřil, že financování vysokých škol je prioritou vlády. Na zřeteli má údajně i situaci filozofických fakult, které už si těžko učitele udržují.

Ústav pro soudobé dějiny vyzval svého šéfa Vaňka k rezignaci kvůli chování ke studentkám

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám