Hlavní obsah

Řehku jako nového náčelníka generálního štábu schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novým náčelníkem generálního štábu by se měl stát ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a bývalý velitel armádních speciálních sil Karel Řehka. Návrh ve středu schválila vláda. Odpoledne nominaci šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) projednala i s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Řehka

Článek

Návrh vlády musí ještě projednat sněmovní výbor pro obranu. Náčelníka generálního štábu jmenuje prezident.

Funkce by se měl Řehka ujmout 1. července. „Je to voják se zkušenostmi ze strategické oblasti kybernetické bezpečnosti, ale i s velením na našem území nebo v bojových operacích na Balkáně a v Afghánistánu,“ uvedla k tomu Černochová.

Řehka je bývalý voják v hodnosti brigádního generála, který několikrát prošel válkou v Afghánistánu. V letech 2010 až 2014 byl velitelem 601. skupiny speciálních sil v Prostějově. Jednou se účastnil mise v Kosovu a čtyřikrát byl v Afghánistánu.

Opatu má v čele generálního štábu vystřídat Karel Řehka

Domácí

Nyní je ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. 

Vystřídat by měl ve funkci generála Aleše Opatu, kterému v létě končí v armádě vojenský závazek. A v čele armády pokračovat již nechce.

Současný šéf NÚKIB by se tak mohl stát jedním z nejmladších náčelníků generálního štábu a prvním šéfem armády, který se do uniformy vrátí z civilního úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám