Hlavní obsah

Opatu má v čele generálního štábu vystřídat Karel Řehka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se ve středu chystá přesvědčit prezidenta Miloše Zemana, aby kývl na nového náčelníka generálního štábu – Karla Řehku (47).

Foto: Petr Horník, Právo

Generál Karel Řehka

Článek

Je to bývalý voják v hodnosti brigádního generála, který několikrát prošel válkou v Afghánistánu a nyní je ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Vystřídal by generála Aleše Opatu, který 30. června ve funkci skončí.

Prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil, jenž náčelníka jmenuje, odmítl první návrh Černochové, kterým byl generálmajor Ivo Střecha. Černochová se proto ve středu chystá na Hrad s novým jménem. Podle informací Práva chce ministryně navrhnout právě Řehku.

Jeden z nejmladších

„Když ministryně neuspěla se Střechou, tak věří, že pre­zident bude slyšet na Řehku, který se vyznamenal jako bojovník v Afghánistánu,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj. Informaci Právu potvrdily ještě dva zasvěcené zdroje.

Opata v čele armády končí, potvrdila Černochová. Nástupce hledá mezi dalšími generály

Domácí

Pokud bude Zeman souhlasit, stane se Řehka jedním z nejmladších náčelníků generálního štábu a prvním šéfem armády, který se do uniformy vrátí z civilního úřadu.

Řehka byl šéfem NÚKIB jmenován v březnu v roce 2020. Předtím sloužil hlavně u speciálních sil a dosáhl hodnosti brigádního generála, což je nejnižší – jednohvězdičková – generálská hodnost.

V letech 2010 až 2014 byl velitelem 601. skupiny speciálních sil v Prostějově. Jednou se účastnil mise v Kosovu a čtyřikrát byl v Afghánistánu.

Opata už nechce prodloužit mandát

Od listopadu 2014 do července 2017 zastával post ředitele Ředitelství speciálních sil ministerstva obrany. Poté se stal zástupcem velitele Mnohonárodní divize severovýchod v Elblągu, pod kterou spadají jednotky rychlé reakce NATO předsunuté na území Polska a Pobaltí.

Ministryně hledá nového náčelníka generálního štábu už delší dobu. Současný náčelník Opata už podle informací Práva nechce mandát prodloužit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náčelník generálního štábu Aleš Opata

O novém náčelníkovi ministryně mluvila se Zemanem minulý pátek na otevírání výstavy v Národním muzeu k 80. výročí atentátu na Reinharda Heydricha.

„Tam mě pan prezident ubezpečil, že ve středu dojde ke shodě a budeme mít náčelníka generálního štábu v poměrně brzké době,“ řekla v neděli v ČT Černochová.

Ministryně věří, že výměna náčelníka se uskuteční 30. června ke Dni ozbrojených sil. Podle informací médií Hrad odmítl ředitele sekce rozvoje sil Střechu, protože preferoval prvního zástupce náčelníka generálního štábu generálporučíka Jaromíra Zůnu. Toho zase odmítá Černochová.

Pokud se s prezidentem dohodne, měla by o novém šéfovi armády ještě ve středu informovat vládu. A v pátek ráno by měla kandidáta představit členům sněmovního výboru pro obranu. Poté už by Zeman Řehku jmenoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám