Hlavní obsah

Registrované partnerství by se mohlo uzavírat na jakémkoliv úřadě. Poslanci poslali normu dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejnopohlavní páry by mohly od příštího roku vstupovat do registrovaného partnerství na jakémkoliv úřadě, nyní tak lze učinit pouze na 14 vybraných matrikách. Počítá s tím vládní novela zákona o matrikách, kterou ve středu v prvním kole podpořili poslanci. Součástí novely je také snížení věkové hranice, kdy rodiče budou muset mít souhlas dítěte při změně jeho příjmení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

„Možnost uzavírání registrovaného partnerství byla doposavad omezena pouze na 14 registrujících matričních úřadů,“ konstatoval na plénu Sněmovny ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že novela umožní uzavírání partnerství na kterémkoliv matričním úřadě. Platit by tato úprava měla od 1. ledna 2024.

Rakušan zároveň upozornil, že novela nijak neřeší v současnosti diskutované manželství pro všechny, na kterém zatím není ve vládní koalici shoda. „Aby někdo neměl strach, že je to průlom do jiných norem, o kterých teď zásadně debatujeme, tak v této chvíli se jen bavíme o uzavírání již existujícího právního titulu registrovaného partnerství,“ dodal.

Tzv. manželství pro všechny, na něž odkazoval Rakušan, má umožnit novela občanského zákoníku. Projednat ji navrhla v úterý předsedkyně Sněmovny a šéfka vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Sněmovna s tím ve středu začala, po zhruba 45 minutách však byla diskuse přerušena kvůli jiným pevně zařazeným bodům programu.

Na zrovnoprávnění svazků stejnopohlavních párů na roveň těch heterosexuálních není ve vládní koalici shoda, proti jsou například lidovci či část ODS. Spor mezi zákonodárci panuje například o významu slova „manželství“. Očekává se tak dlouhá diskuse.

Koalice má zmatek v tom, kdy chce řešit manželství pro všechny

Domácí

Novela zákona o matrikách, kterou Sněmovna ve středu poslala do druhého kola a přikázala ji projednat v garančním výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, posiluje také práva dětí. Konkrétně snižuje věkovou hranici, kdy rodiče budou potřebovat souhlas dítěte při změně jeho jména. Dřív byla 15, nově by to mělo být 12 let.

„Pro příklad, rodiče se rozvádějí a trvají na tom, aby bylo změněno příjmení dítěte. V této chvíli jste se museli ptát dítěte ve věku 15 let, zda s tím souhlasí. Po diskusi i s dětskými psychology se tato hranice posouvá na 12 let. Osobní identita dítěte je zásadně formována určitě i jménem a je to velký zásah do osobnostních práv dítěte, když z popudu jeho rodičů bez jeho souhlasu je mu změněno příjmení,“ přiblížil Rakušan.

Novela má také od roku 2027 zavést centralizovaný matriční systém, byť matriční knihy v papírové podobě zůstanou.

Starostové také podle novely budou moci oddávat ve své obci snoubence, kteří v daném místě nemají trvalý pobyt. Doposud to nebylo možné.

Prezident Ugandy podepsal nejtvrdší zákon proti LGBTQ+ na světě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám