Hlavní obsah

Referendum v Huzové na Olomoucku je neplatné

Obyvatelé Huzové na Olomoucku hlasovali v sobotu od 10 do 20 hodin v referendu týkajícího se přemístění obecního úřadu. Vzhledem k tomu, že k volbám zamířilo jen 25,6 procenta lidi z celkových 446 voličů, je referendum neplatné. Radnice odhaduje, že pořádání referenda stálo kolem 20 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pro platnost referenda by bylo zapotřebí minimálně 35 procent hlasů. Přišlo prostě málo voličů. Proč tomu tak bylo, to se dá těžko říct. Asi ti, kteří souhlasí s přemístěním obecního úřadu do nově postavené budovy, k referendu nepřišli,“ domnívá se starostka obce Yvona Jirušová (Huzová lepší a vstřícnější).

V referendu šlo o to, zda se má obecní úřad přestěhovat do multifunkčního objektu, který chce obec postavit na náměstí místo nedostavěné budovy jídelny. Tu v roce 2020 radnice odkoupila za půl milionu korun. Rozestavěný zchátralý objekt už se začal demolovat, hotovo má být v březnu. Poté může začít stavba multifunkčního domu. Jenže přišli kritici projektu, kteří sepsali petici. Jedním z nich byl i jeden ze zastupitelů obce, který vyvolal referendum. Ostatní zastupitelé projekt schválili.

Nepřesný dotaz

„Lidé v sobotu hlasovali o tom, zda souhlasí s projekční přípravou a případnou výstavbou budovy obecního úřadu, což není přesné. Ta otázka v referendu neodpovídá skutečnému záměru obce. My chceme úřad přesunout do nově postaveného multifunkčního domu, ale obecní úřad v něm bude zabírat zhruba jen desetinu z celkové plochy. V první řadě nová budova poskytne zázemí pro pořádání společenských, kulturních a sportovních akcí,“ vysvětlila starostka.

Na výstavbu víceúčelového domu za cca 55 milionů korun chce obec žádat o dotaci z programu na regeneraci brownfieldů. Starostka ještě upozornila, že obecní úřad potřebuje nové zázemí, protože sídlí v rekonstruovaném objektu, který má špatné prostorové členění. Současný obecní úřad navíc sousedí s místní školou, která by pak mohla prostory po přestěhovaném obecním úřadu využívat. Mohla by tam být knihovna a prostory pro pořádání kroužků pro děti.

Referendum o hazardu v Kladně je neplatné, rozhodl soud

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám