Hlavní obsah

Ředitel IKEM Stiborek rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michal Stiborek v pátek ráno rezignoval. Oznámil to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že jeho rezignaci přijal. Stiborek měl podle Seznam Zpráv vydělat desítky milionů na úvěrech za horentní úroky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michal Stiborek

Článek

"Dnes ráno jsem jednal s ředitelem IKEM Michalem Stiborkem, který mi nabídl svoji rezignaci. Jeho rezignaci jsem přijal, “ oznámil v pátek na krátkém tiskovém brífinku bez možnosti dotazů novinářů ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Od počátku jsem obvinění považoval za velmi závažná a nebral jsem je na lehkou váhu. Jako ministr zdravotnictví mám odpovědnost za zvyšování úrovně českého zdravotnictví a prestiže všech jeho přímo řízeních organizací,“ dodal.

Podle Seznam Zpráv si Stiborek vydělal v posledních letech desítky milionů korun díky půjčování peněz na horentní úrok a s vysokými smluvními pokutami. Není také podle nich zřejmé, kde vzal 57 milionů korun na začátek tohoto podnikání.

Premiér Petr Fiala (ODS) páteční vyústění kauzy ocenil s tím, že šlo o nutný krok, aby IKEM mohl správně fungovat. „Ve stávající situaci je rezignace ředitele IKEM správným řešením. IKEM je špičkové medicínské centrum, které každý den zachraňuje lidské životy a dělá excelentní vědu. Rezignaci pana ředitele považuji za první nutný krok k tomu, aby se organizace vrátila k běžnému fungování, vytvářela klidné a inspirativní prostředí pro špičkové lékaře a zdravotníky a mohla nadále poskytovat tu nejkvalitnější zdravotní péči a v rámci vědecké činnosti přicházela s novými léčebnými postupy,“ komentoval rezignaci premiér na svém Facebooku.

Válek doposud Stiborka hájil. Fiala naopak požadoval „co nejrychlejší vyjasnění situace a vyvrácení veškerých pochybností, aby se celý IKEM mohl naplno věnovat špičkové vědě a záchraně lidských životů“.

IKEM povede Malý

Řízením IKEM Válek pověří dosavadního statutárního zástupce ředitele Jiřího Malého. „Jeho úkolem je především zajistit pokračování kvalitního fungování IKEM, vyřešení vnitřních sporů, dohled nad bezproblémovou realizací investic a ujištění veřejnosti, že současná situace nemá žádný dopad na fungování nemocnice a péči o pacienty,“ uvedl k tomu ministr.

Resort se pak ve spolupráci s Malým zaměří na to, aby se kauzy z minulosti a vnitřní spory, jejichž vyústěním je podle Válka Stiborkova kauza, uklidnily a už se do budoucna neopakovaly.

Válkova slova o přísné prověrce šéfa IKEM vzbuzují otazníky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám