Hlavní obsah

Redaktoři MF Dnes: Babiš selhal a lhal

Novinky, zpe
Praha

Redaktoři a editoři z deníku MF Dnes a serveru Idnes.cz, které do února vlastnil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, se ve čtvrtek ohradili proti chování vicepremiéra. Babiš podle redaktorů lhal, když tvrdil, že nebude ovlivňovat obsah médií vydavatelství Mafra. Reagují tak na nahrávku, ve které Babiš řeší s novinářem Markem Přibilem články o politických protivnících.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Selhal Andrej Babiš, který opakovaně prohlásil, že se nebude snažit využít svého vlastnictví k ovlivnění obsahu titulů společnosti Mafra. Z nahrávek vyplývá, že v tomto bodě lhal,“ stojí v prohlášení.

Jedná se o nahrávky, které se na veřejnost dostaly ve středu. Babiš na nich mluví s reportérem MF Dnes Markem Přibilem. Domlouvají se spolu na článcích o politických konkurentech hnutí ANO, konkrétně o kompromitujících článcích na ministra vnitra Milana Chovance a ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (oba ČSSD).

Odmítáme, aby měl Andrej Babiš jakoukoliv možnost skrytě ovlivňovat nebo manipulovat obsah našich článků
Novináři z MF Dnes

Redaktoři se v prohlášení od Přibilova chování distancovali. „Odmítáme, aby měl Andrej Babiš jakoukoliv možnost skrytě ovlivňovat nebo manipulovat obsah našich článků,“ píšou redaktoři. Prohlášení podepsalo 155 novinářů. Přibil dostal ve středu vyhazov.

Kvůli nahrávce, jejíž autenticitu Babiš nepopřel, podal výpověď jeden z redaktorů ekonomického zpravodajství Jan Sůra. „Po 13 letech jsem dal výpověď z MF Dnes. Důvody jsou asi všem jasné,“ napsal na Twitteru.

Podle informací Novinek zvažuje výpověď další desítka politických zpravodajů, pokud neodejde stávající ředitel strategického rozvoje vydavatelství Mafra František Nachtigall.

„Na nahrávkách zaznívá i jméno ředitele rozvoje Františka Nachtigalla, který se měl na možném ovlivňování podílet. Apelujeme na něj, na vedení vydavatelství, šéfredakci i majitele Andreje Babiše, aby všemi silami zabránili opakování podobné situace a vyloučili jakýkoliv politický vliv na naši práci a obsah novin a zpravodajského webu,“ vyzývají redaktoři.

Babiš ve čtvrtek v rozhovoru Novinkám sdělil, že zveřejněná nahrávka nic nedokazuje. Na otázku, zda lhal, když tvrdil, že neovlivňuje svá média, odpověděl: „Určitě ne, nelhal jsem, neovlivňuju nic.“

Nahrávku, jejíž autenticitu Babiš nepopřel ani nepotvrdil, si můžete poslechnout zde.

Pod mediální dům Mafra spadají kromě MF Dnes a serveru Idnes.cz také Lidové noviny, rozhlasová stanice Impuls či hudební televize Óčko.

Reklama

Výběr článků

Načítám