Hlavní obsah

Rebel končí. Poslední případ známého pražského soudce Kydalky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno ze soudních jednání v pondělí vybočilo z normálního vážného režimu. Odehrálo se v jednací síni Městského soudu v Praze. Senát tam sice projednával běžný kriminální případ daňového úniku, jenže závěr hlavního líčení se nesl ve slavnostním duchu. Šlo totiž o poslední případ a poslední pracovní den známého pražského soudce Kamila Kydalky.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Soudce Kamil Kydalka

Článek

Ten v šedesáti letech odchází do předčasného důchodu, přestože soudit mohl podle věku ještě deset let. Svůj konec v taláru však v pondělí bral s klidem a úsměvem.

„Už se na to těším. Odcházím s velkou radostí. Vůbec mi nebude chybět ten pravidelný soudní režim. Mám v plánu se etablovat do muže v domácnosti, máme fůru práce na domě, staráme se o chovné feny jezevčíků. Je toho dost,“ řekl v pondělí Právu Kydalka.

Patří mezi nejdéle sloužící soudce, když první případ řešil už v dubnu 1988, tedy před 36 lety. Tehdy podle svých slov, i přestože byl nováčkem, soudil zhruba tři stovky věcí ročně.

Kritik politiků

Rukama mu tak prošly tisíce spisů, mezi nimi i některé velmi známé. Například kauza zkrachovalého firmy H-System či případ bývalého šéfa českého fotbalu Františka Chvalovského, který podle obžaloby koncem 90. let s dalšími čtyřmi lidmi způsobil Komerční bance škodu 1,5 miliardy korun.

Soudce Kydalka odnesl na Hrad rezignaci

Domácí

Toho se ale dotkla amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause z ledna 2013. „Tehdy jsme tam podávali ústavní stížnost,“ připomněl Kydalka.

Ten je znám svými veřejnými a často velmi kritickými komentáři vůči výrokům a chování některých českých politiků, obzvláště bývalého premié­ra Andreje Babiše. Ani Klaus mu ale nepadl do oka a Kydalka ho veřejně zkritizoval s tím, že jeho amnestie byla objednaná a zaplacená. Za tato slova dostal od Nejvyššího správního soudu důtku. Před kárný senát se dostal čtyřikrát, naposledy v únoru mu soud snížil plat o třicet procent na dobu dvou let.

Řešil i případ neúspěšné­ho přepadení kurýrního vozu před pražským obchodním domem IKEA, který se stal ná­mětem jednoho z dílů seriá­lu Případy 1. oddělení.

Ústavních soudců je už jen třináct, Suchánek skončil

Domácí

Kydalka měl také na starosti případ bývalého šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše, který si vysloužil za korupci 5,5 roku.

Loni na podzim pak poprvé za svůj profesní život uložil doživotní trest. Dostal ho Jiří Dvořák za vraždu zaměstnankyně úřadu práce v Praze 2 a další zločiny. „Nadělil jsem si to na závěr,“ podotkl Kydalka, kterého vyprovodili potleskem z jednací síně jeho manželka i někteří přátelé. Naopak z vedení největšího českého soudu nikdo nedorazil.

Končícího soudce potěšilo, že kariéru v pondělí uzavřel rozsudkem, který se stal hned na místě pravomocným, protože se státní zástupkyně dohodla s obžalovanou na vině a podmíněném trestu. „Jsem rád, že to takhle skončilo,“ uzavřel pro Právo Kydalka.

Pražský soudce Kydalka přijde o třetinu platu, hrozil mu konec v justici

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám