Hlavní obsah

Razie v Brně se vlivných politiků ODS netýkala

Právo, Petr Kozelka

Teprve v úterý nad ránem skončil zásah detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na radnici Brno-střed. Po téměř čtyřiadvacetihodinové akci, která začala v pondělí ráno, si policisté podle zjištění Práva odnesli více než stovku důkazů převážně v podobě různých listin týkajících se případu bývalého starosty jihomoravského Rojetína Pavla Hubálka (za KDU-ČSL), stíhaného za podvody s brněnskými městskými byty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

Právo mělo možnost seznámit se s částí trestního spisu. Z dokumentů vyplynulo, že detektivové si šli například pro staré nájemní smlouvy a další dokumenty týkající se obecních bytů.

Protože případ exstarosty Pavla Hubálka se táhne až do roku 2010, některé dokumenty museli v úterý policisté hledat v archivu.

V podkladech k zátahu figurovalo pouze jméno exstarosty Hubálka a jeho aktivity, které mu měly vynést miliony

V podkladech k zátahu, do kterých Právo nahlédlo, figurovalo pouze Hubálkovo jméno a jeho aktivity, které mu měly vynést miliony korun.

Nebyla v něm žádná zmínka o vlivných politicích ODS v čele s bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem.

Policie zasahuje na radnici Brno-střed

Krimi

V podkladech k zátahu nebyla zmínka ani o současné brněnské primátorce Markétě Vaňkové a jejím náměstkovi Robertu Kerndlovi, jak o tom referovala některá média. Hospodářské noviny v pondělí uvedly, že zásah naopak s vysoce postavenými brněnskými politiky ODS souvisí.

Není bez zajímavosti, že detektivové z NCOZ ve stejném případu už jednou na radnici zasahovali. Takřka přesně před dvěma lety si z úřadu odnášeli podklady bez zájmu kamer.

Blažek: Kupčení s byty? Odmítám, to jsem ani nemohl zařídit

Domácí

Nynější akci, kterou označili za neodkladnou, přitom odůvodnili tak, že si nemohou podklady vyžádat běžnou cestou, protože by mohlo dojít k jejich zničení, nebo že by informace unikly do médií. Hubálkova výpověď, v níž politiky ODS zmiňuje v souvislosti s korupcí, přitom ze spisu unikla do médií už před měsíci.

Stoka otřásla Brnem

Na radnici městské části Brno-střed si, s nadsázkou řečeno, různé týmy NCOZ podávají dveře. Loni v březnu po obřím zásahu skončil po policejní akci nazvané Stoka s obžalobou na krku a hrozícím trestem až šestnácti let vězení za údajné ovlivňování veřejných zakázek bývalý radní a místostarosta Jiří Švachula (dříve ANO) s dalšími podnikateli a pracovníky radnice.

Švachula zůstane ve vazbě

Krimi

Otřes po zásahu vedl až ke konci celé brněnské organizace ANO a kvůli poměrům v hnutí z něj odešel tehdejší místopředseda a kandidát na hejtmana Petr Vokřál. Soud by měl případ začít projednávat na konci září.

Reklama

Výběr článků

Načítám