Hlavní obsah

Švachula zůstane ve vazbě

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO) zůstane podle informací Práva i nadále ve vazbě. V pondělí o tom rozhodl brněnský krajský soud, přičemž rozhodnutí měl odůvodnit hrozbou vysokého trestu, který bývalému vlivnému politikovi hrozí.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jiří Švachula (dříve ANO) přichází ke Krajskému soudu v Brně na jednání ohledně vazby.

Článek

Švachula byl podle přesvědčení státního zastupitelství hlavou korupční chobotnice, která na radnici tyla z úplatků při zadávání veřejných zakázek. Švachulovi hrozí až 16 let vězení.

Švachulu přivedla k vazebnímu zasedání v budově brněnského soudu eskorta krátce před polednem. Bývalý politik na otázky novinářů nereagoval. Po necelé hodině senát v čele s Jaroslavou Bartošovou podle informací Práva rozhodl, že Švachula zůstane i nadále ve vazbě, kde setrvá až do zahájení procesu, který soud naplánoval na druhou polovinu září. Soudkyně Bartošová ani obhájce Karim Titz nechtěli rozhodnutí nijak komentovat.

Radnice bude po Švachulovi a spol. chtít 50 milionů, soud začne v září

Krimi

Policie provedla razii na radnici Brno-střed loni v březnu. Státní zástupce Radek Mezlík pak obžaloval kromě Švachuly dalších deset lidí a dvě firmy za korupci a účast na zločinecké organizované skupině. „Hlavním článkem skupiny byl právě Švachula, který měl pod sebou další lidi. Ti oslovovali stavební společnosti a spřízněné firmy pak dávali do seznamů.

Výběrová řízení pak byla jen divadlem, kdy se dopředu vybralo devět společností, které se střídaly v postavení vítěze zakázky a takzvaného křoví. Vítězná společnost měla dohodu, že skupině odvede deset procent,“ popsal při podání obžaloby státní zástupce Radek Mezlík.

Brněnská korupční kauza Stoka nabírá obřích rozměrů, obviněno dalších 26 lidí

Krimi

Obžalovaní si měli přijít na téměř padesát milionů korun, hodnota ovlivněných zakázek mohla být podle žalobce až půl miliardy korun.

Právo před měsícem upozornilo, že Švachula byl obviněn v další závažné kauze, která se týká úniku informací z policejních spisů. V případu, v němž se podle státního zastupitelství proplétají kontakty bývalých policistů s jejich tehdejšími kolegy a brněnskými podnikateli, skončil mimo jiné v rukou detektivů i zeť ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) David Rusňák z finanční skupiny DRFG. Jeho stíhání ale státní zastupitelství po několika měsících podmíněně zastavilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám