Hlavní obsah

Rath vysoudil omluvu státního zastupitelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krajské státní zastupitelství v Praze (KSZ) se má veřejně omluvit odsouzenému bývalému hejtmanovi Davidovi Rathovi za mediální výroky žalobce Petra Jiráta. Ten dříve dozoroval Rathovu kauzu. Rozhodl o tom v pátek Obvodní soud pro Prahu 1, který tak z větší části vyhověl Rathově žalobě na ochranu osobnosti. Podle nepravomocného verdiktu má KSZ exhejtmanovi také uhradit náklady vynaložené na soudní řízení.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath (vpravo) a Petr Jirát.

Článek

Jirát, který už je nyní v důchodu, dozoroval první větev Rathovy korupční kauzy o manipulování veřejných zakázek ve Středočeském kraji. V rozhovoru, který poskytl Lidovým novinám po prvním z nepravomocných rozsudků, zkritizoval hostivického lékaře za obstrukce a chování v jednací síni.

Mimo jiné řekl, že Rath podle něj nikdy nenastoupí do vězení, protože pokud bude rozhodnutí o odnětí svobody pravomocné, uteče.

Mluvil také o tom, že exposlanec lhal do médií a že má v zahraničních firmách schované peníze z trestné činnosti. Výši částky odhadl na stovky milionů korun.

Výroky nebyly pravdivé

„To, že výroky nebyly pravdivé, vyplynulo z rozsudku Vrchního soudu v Praze. Pan Rath nebyl odsouzen za to, že by ukrýval peníze do zahraničí a že by se jednalo o stovky milionů,“ konstatovala soudkyně obvodního soudu Dagmar Stamidisová.

Rath převezl novináře. Za mříže nenastoupil v Ruzyni, ale v Teplicích

Krimi

Krajské státní zastupitelství neúspěšně argumentovalo tím, že Jirát vycházel z dřívějších soudních rozhodnutí o Rathově vazbě. Podle Stamidisové se KSZ rovněž nepodařilo prokázat, že by Rath v rámci svých mediálních vyjádření lhal. Podle ní šlo o součást obhajoby, kdy zákon obviněnému umožňuje hájit se všemi možnými způsoby.

Rath, který si od října odpykává sedmileté vězení, se v žalobě domáhal také toho, aby se KSZ obdobných vyjádření o jeho případu napříště zdrželo. Soudkyně ale tomuto požadavku nevyhověla s tím, že je příliš nekonkrétní.

Rath má dostat zpět podíly v nemovitostech a část zabavených peněz

Krimi

„Soud nemůže uložit žalovanému (KSZ), aby se žádným způsobem nevyjadřoval k trestnímu řízení,“ podotkla. Někdejší politik původně žaloval přímo Jiráta, tuto žalobu však soudy zamítly s tím, že ji bývalý hejtman musí nasměrovat na Jirátova zaměstnavatele.

Reklama

Související články

Žalobce Zeman podal dovolání v Rathově kauze

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) v případu někdejšího středočeského hejtmana a dalších obviněných, kteří byli...

Rath podal dovolání k Nejvyššímu soudu

Odsouzený bývalý středočeský hejtman David Rath (dříve ČSSD) podal k Nejvyššímu soudu dovolání v kauze manipulace s krajskými zakázkami, za kterou si odpykává...

Výběr článků

Načítám