Hlavní obsah

Rathova vazba je zbytečná, řekl Paroubek po návštěvě v ruzyňské věznici

Novinky, jov
Praha

Předseda strany LEV 21 Jiří Paroubek navštívil ve čtvrtek dopoledne v ruzyňské věznici vazebně stíhaného poslance Davida Ratha, který čelí obvinění z korupce. Paroubek po setkání uvedl, že další vazební zadržování Ratha považuje za nadbytečné.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek a David Rath na tiskové konferenci z roku 2010

Článek

„Další vazební zadržování Davida Ratha považuji za nadbytečné. Nabývám dojmu, že jeho zadržování výrazným způsobem komplikuje možnost jeho obhajoby, a to jak na veřejnosti, tak zejména před chystaným soudem. David Rath je ve vazbě zadržován deset měsíců. Obavy z ovlivňování svědků, z pokračování v případné trestné činnosti či z útěku jsou nereálné,“ uvedl Paroubek v tiskovém prohlášení.

Podle šéfa strany LEV 21 se ukazuje, že důkazy proti Rathovi nestojí na pevných základech. „Argumenty z konce loňského léta tak už zřejmě příliš neplatí a dokazují to i odborné posudky, které vyloučily předražení zakázky. Rathovo další zadržování jen nahrává jeho argumentaci, že je obětí výsostně politické kauzy,“ soudí.

Paroubek se v ruzyňské věznici seznámil s Rathovými legislativními návrhy. „Zaujal mne například jeho návrh zákona ohledně antikoncepce. Dle tohoto návrhu by měly být antikoncepční prostředky zdarma poskytovány dívkám ve věku mezi 15 a 18 lety věku. Stejně tak potom osobám ze sociálně slabých vrstev společnosti. Jsem přesvědčen, že taková zákonná úprava má v mnoha ohledech své opodstatnění,“ uvedl šéf strany LEV 21.

Rath se podle něj inspiroval ve Francii, kde podobný zákon prosadil socialistický prezident François Hollande. Paroubek doplnil, že poslanci LEV 21 jsou připraveni ve Sněmovně Rathův návrh podpořit.

Reklama

Výběr článků

Načítám