Hlavní obsah

Rathova kauza je zmanipulovaná a plná lží, stěžují si obhájci

• Aktualizováno

Advokáti obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha tvrdí, že vyšetřování jejich klienta je zmanipulované. Záznam o zahájení trestního řízení byl podle nich neúplný a nepravdivý, ve spisu pak chybí některé odposlechy. Obhájci Adam Černý a Roman Jelínek to ve středu řekli novinářům. Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová upozornila, že jde pouze o tvrzení obhajoby.

Foto: Petr Horník, Právo

Rathovi obhájci Adam Černý a Roman Jelínek

Článek

Informace o tom, že zaznělo ještě něco jiného, než je nyní uvedeno v odposleších, má podle svých slov advokát od Ratha. "Například se to týká záznamu bezprostředně před zadržením klienta, kdy si jasně vzpomíná, že tam proběhly i jiné diskuse," uvedl Černý. Nechtěl se však podrobněji vyjadřovat, co přesně poslanec a jeho spoluobvinění říkali.

Trestní řízení zahájili policisté podle Jelínka loni 4. listopadu. Záznam o zahájení pak podle něj obsahuje nepravdivé a neúplné informace. Ze spisu prý vyplývá, že se policisté začali případem zabývat na základě trestního oznámení podaného v říjnu. Ještě před začátkem řízení pak policisté podle advokáta zjistili, kdo se má na údajné trestné činnosti podílet.

Šlo o většinu v současnosti obviněných lidí. V záznamu pak prý ale detektiv uvedl, že se "jednání měly dopustit dosud neustanovené osoby". Kriminalisté prý také nezanesli do záznamu údaje o dřívějším prošetřování kauzy.

Nešlo o úplatek

Podle právníků nejsou důkazy o tom, že se v případě obnosu, který byl nalezen u Ratha, jedná o úplatek. Rath si vzal tašku, ve které byla krabice, v ní policisté následně objevili peníze. Na krabici ani na penězích se prý nenašly Rathovy otisky prstů. Obhájci odmítli také dřívější tvrzení médií, že poslanec nechtěl peníze policii vydat. Podle Jelínka ho policista vyzval, aby vydal úplatek. Bývalý hejtman z toho byl prý zmatený.

Spolu s poslancem obvinila policie dalších sedm lidí, například ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou či exposlance Petra Kotta. Jejich stíhání se údajně týká i dalších zakázek ve Středočeském kraji.

Poslanec je stíhán vazebně. Právníci napadli v odůvodnění stížnosti o vazbě všechny tři důvody, kvůli kterým ho do ní soudce poslal. Rath podle Černého má v České republice zázemí a rodinu, nechce utíkat a ani by prý nemohl. Právník dále uvedl, že podle samotné policie je jejich klient již "prakticky odsouzen", policisté prý mají řadu důkazů proti němu. Poslanec tak již nemá koho ovlivňovat. Jeho údajná trestná činnost navíc byla spojena s jeho funkcemi ve Středočeském kraji. Když na ně rezignoval, nemůže prý již v páchání pokračovat. Rath rezignoval na post středočeského zastupitele, tedy i funkci hejtmana. Zůstal ale podle dosavadních informací médií předsedou Výboru regionální rady, který schvaluje přidělování evropských dotací.

O vazbě podle advokáta také rozhodoval nezákonný soudce. Advokáti již minulý týden uvedli, že kauza měla být předána do Středočeského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám