Hlavní obsah

Rath se omlouvat nehodlá, slovní přestřelku s Kalouskem je ochotný hnát k soudu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanec David Rath (ČSSD), který čelí disciplinárnímu řízení kvůli svým slovům o údajném opilství ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), se v případě potrestání hodlá odvolat před celou Sněmovnu a případně řešit svůj případ soudní cestou. Rath to v úterý uvedl na tiskové konferenci před jednáním sněmovního mandátového a imunitního výboru. Výbor nakonec řízení přerušil do poloviny prosince, kdy chce Ratha vyslechnout.

Článek

Poslanec zaslal členům výboru své stanovisko, ve kterém tvrdí, že při říjnové schůzi komory pouze reagoval na urážky ministra financí. Své hodnocení Kalouskova stavu prý opírá o své lékařské zkušenosti.

Pokud by výbor odsoudil Ratha k omluvě, poslanec prý neví, za co by se měl omlouvat. „Pane Kalousku, omlouvám se za svůj lékařský dojem, že jste byl opilý. Měl byste pít a pomáhá to vašemu zdraví,“ formuloval Rath v nadsázce  případnou omluvu, kterou považuje za absurdní.

Návrh na disciplinární řízení, který k mandátovému výboru podal právě ministr financí označil Rath za bizarní. „Od člověka, který se dlouhodobě chová jako nekorunovaný císař všech hulvátů, je to kuriózní a bizarní,“ prohlásil Rath s tím, že výbor by měl stíhat právě Kalouska za jeho chování.

Video jako důkaz Kalouskovy údajné opilosti

Jako důkaz svého tvrzení zaslal Rath členům výboru několik videonahrávek, které mají dosvědčovat to, že ministr financí není vždy ve střízlivém stavu. Rath, jak prohlásil, není žádným puritánem, který by bojoval za stoprocentní abstinenci, ale prý má každý znát svou míru.

Mandátový výbor měl v úterý na programu právě zhlédnutí zvukových i obrazových záznamů z inkriminovaného dne jednání Sněmovny. Předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) předpokládá, že disciplinární řízení proti Rathovi by mělo být ukončeno do konce roku.

Na jeho konci může být jak pokuta až do výše 59 tisíc, jak navrhuje Kalousek, nebo jen omluva, případně i ukončení řízení bez trestu.

Jednání výboru bylo bouřlivé

Tejc odmítl předjímat, jak řízení nakonec může dopadnout, zda dojde k potrestání anebo bude zastaveno. Pouze připustil, že jednání bylo bouřlivé a podle videozáznamu z říjnové schůze členové zjistili, co incidentu předcházelo. „Nebudu to opakovat,“ prohlásil šéf výboru.

Podle Ratha ho měl Kalousek počastovat slovy, že je blbec. Později měl na Ratha vykřikovat, že je trouba.

„V průběhu mého vystoupení v Poslanecké sněmovně dne 26. října 2010 seděl Miroslav Kalousek u stolu zpravodajů a mimo mikrofon vykřikoval urážlivá slova na moji adresu. Říkal něco v tom smyslu, aby paní předsedající vysvětlila tomu blbci, že říká nesmysly,“ uvedl Rath ve svém písemném vyjádření určeném členům mandátového a imunitního výboru.

Tejc uvedl, že výbor zatím nepovažuje za nutné předvolat svědky, které Rath navrhl a kteří podle něj mají doložit, že Kalousek „si začal“ a že nebyl úplně střízlivý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám