Hlavní obsah

Rath vysoudil omluvu od státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud přiznal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi nárok na omluvu od státu za mediální výroky, které o něm pronesl někdejší státní zástupce Petr Jirát. Uvedla to v úterý soudkyně Dagmar Stamidisová, která o Rathově žalobě na ochranu osobnosti rozhodovala. Páteční verdikt není pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý politik David Rath

Článek

„MUDr. Rath dostal omluvu, jeho žalobě bylo vyhověno,“ konstatovala bez dalších podrobností soudkyně Stamidisová z Obvodního soudu pro Prahu 1. 

Hostivický lékař, který byl odsouzen za braní úplatků v souvislosti se zmanipulováním zakázek Středočeského kraje, požadoval omluvu ve veřejné formě.

Rozhovor, který dozorový státní zástupce Rathovy korupční kauzy poskytl Lidovým novinám, vznikl v roce 2015 po prvním z nepravomocných rozsudků.

Foto: Petr Horník, Právo

Někdejší státní zástupce Petr Jirát

Jirát Ratha zkritizoval za obstrukce a chování v jednací síni. Řekl, že Rath lhal do médií a také že má v zahraničních firmách schované stovky milionů korun z trestné činnosti.

Žalobu Rath podal v roce 2017. Od té doby se spor vlekl, a to nikoliv vinou někdejšího hejtmana. Soudy totiž opakovaně řešily, koho má vlastně bývalý politik zažalovat.

Původně žaloval přímo Jiráta, tuto žalobu však soudy zamítly s tím, že ji Rath musí nasměrovat na Jirátova zaměstnavatele - středočeské krajské státní zastupitelství.

Následně soudy pravomocně zamítly tu část žaloby, v níž se Rath domáhal po zastupitelství omluvy za Jirátův výrok, že lhal do médií. Ohledně zbytku sporu pak justice Rathovi vzkázala, že musí zažalovat ministerstvo spravedlnosti, nikoliv státní zastupitelství.

Policie Ratha zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína.

Soudy pak lékaře uznaly vinným z korupce, celkově mu uložily osmileté vězení. Nyní už je na svobodě, vzhledem k podmíněnému propuštění si z trestu odpykal zhruba polovinu. Součástí verdiktu byl i peněžitý trest 13 milionů korun.

Exekutor chce vydražit polovinu Rathova domu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám