Hlavní obsah

Exekutor chce vydražit polovinu Rathova domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soudní exekutor Ivo Luhan vyhlásil dražbu na polovinu rodinného domu ve Zbuzanech u Prahy, která patří odsouzenému bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi. Informaci serveru iDnes potvrdil v úterý Právu sám Rath a vyplývá to i z dokumentů zveřejněných v pondělí na webu Luhanova Exekutorského úřadu Praha 1. Ve vile přitom bydlí se svou rodinou Rathův bratr Michal, kterému patří druhá polovina domu.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

Důvodem dražby stanovené na 30. listopadu je Rathův dluh kvůli nesplacení celé částky peněžitého trestu, který někdejší ministr zdravotnictví za ČSSD dostal od středočeského krajského soudu za korupci.

„Je to tak, moje polovina domu jde do dražby. Důvodem je nesplacení toho peněžitého trestu, který byl celkově stanoven na 13 milionů korun. V tuto chvíli jsem dlužníkem přibližně necelých pěti milionů,“ řekl v úterý Právu Rath, který kromě finanční sankce dostal od soudů celkem osmiletý trest vězení. Z toho si nadvakrát odpykal polovinu a letos v květnu se dostal na sedmiletou podmínku z vězení na svobodu.

S bratrem Michalem už se několik let pře o dědictví po zemřelém otci Ratmírovi a jeho součástí je i zmíněný dům ve Zbuzanech, který byl rozdělen mezi bratry na dvě poloviny. Zatímco David Rath by se rád své poloviny prodejem zbavil, Michal Rath to odmítal. Nynější dražba by to mohla vyřešit.

Ratha propustili z vězení

Krimi

„Stejně jsem to chtěl prodat, abych měl na zmíněnou splátku peněžitého trestu, proto jsem sám podal k soudu žalobu na vypořádání mého podílu v podobě poloviny tohoto domu. Civilní soud si na to nechal udělat znalecký posudek, který stanovil cenu na cca 11,3 milionu korun za celý dům, tudíž moje polovina činí zhruba 5,6 milionu korun,“ přiblížil Rath, který nyní žije v domě v Hostivici u Prahy.

Doplnil, že okresní soud už asi před dvěma měsíci rozhodl, že se má celý dům prodat rovněž v dražbě za zmíněnou cenu 11,3 milionu korun.

Foto: EÚ Praha 1 - JUDr. Ivo Luhan

Dům, který má jít do dražby.

Jenže paralelně s tím běží exekuce, kterou na Rathův majetek vyhlásil středočeský krajský soud kvůli nesplacenému peněžitému trestu, a kde tedy už soudní exekutor Luhan nařídil dražbu na 30. listopadu.

„Je to zvláštní postup, protože soud si měl vzít ze zákona na exekuci státní celní správu a nikoli soukromého exekutora, který si vezme z ceny 15 procent, zatímco celníci jen pět procent,“ podotkl Rath.

V této dražbě je ovšem podle zveřejněných dokumentů stanovena vyvolávací cena Rathovy poloviny domu jen 2,868 667 korun s tím, že výsledná cena celé nemovitosti podle exekutora činí jen 4,303 milionu.

Chce si na dražbu půjčit

„Podle rozsudku okresního soudu má přitom moje polovina domu hodnotu 5,6 milionu korun, ale teď jde do dražby za polovinu. Úplně na rovinu říkám, že začínám shánět někoho, kdo by mi půjčil čtyři až pět milionů, abych mohl tu svou polovinu v nynější levnější dražbě koupit,“ nastínil své plány Rath.

Upozornil, že kdyby se pak dům na základě rozsudku okresního soudu prodával jako celek za výrazně vyšší cenu kolem oněch 11,3 milionu korun, mohl by jako vlastník jeho poloviny fakticky vydělat, pokud by draženou polovinu koupil v rozmezí od vyvolávací ceny necelých 2,9 milionu do cca čtyř milionu korun.

David Rath dědil po otci oprávněně, znovu rozhodl soud

Krimi

„Až do té částky 5,6 milionu korun je to výhodná koupě, protože když máte rozhodnutí soudu na prodej celého domu, obratem na tom vyděláte několik milionů. Je to velice dobré místo, pěkná čtvrť, parcela kolem tisíce metrů, zvenku dům sice vypadá omšele, ale uvnitř je na velmi dobré úrovni,“ míní Rath.

Luhanem vyhlášená levnější dražba se podle něj zastavit nedá, protože rozhodnutí okresního soudu o prodeji celého domu za vyšší částku zatím není pravomocné, a tudíž tento nemůže vyhlásit novou dražbu, která by jinak podle Ratha měla přednost.

Dům je starý zhruba 93 let a patří k němu i oplocená zahrada. V domě se podle serveru exekutorského úřadu nachází obytný prostor, který sestává v přízemí z chodby, vstupního prostoru, kuchyně, obývacího pokoje, WC, koupelny, kotelny, prostoru bývalé uhelny a dílny. V podkroví domu je pak chodba, tři ložnice, koupelna s WC, pracovna a terasa.

Rath dostal pravomocně loni v červnu osm let vězení a peněžitý trest ve výši 13 milionů korun za korupci při manipulaci s veřejnými zakázkami na rekonstrukce a výstavby části středočeských nemocnic. Společně s ním byli odsouzeni i manželé Kateřina a Petr Kottovi, kteří rovněž dostali osm let ve vězení, navíc musí zaplatit 15 milionů korun.

Miliónové dědictví a zanedbaná péče. David Rath se bude se svým bratrem soudit

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám