Hlavní obsah

Rakušan k útoku: Je to něco, čeho se všichni děsíme. Těžko se tomu předchází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) neexistuje žádná indicie, že by střelba na Filozofické fakultě UK měla spojitost s mezinárodním terorismem. Požádal také veřejnost, aby byla trpělivá a dodržovala opatření, která budou kvůli pokračujícímu zásahu trvat ještě mnoho hodin.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Neexistuje žádná indicie, že by střelba na FF UK v Praze měla jakoukoli spojitost s mezinárodním terorismem, řekl ministr vnitra Rakušan, 21.prosince 2023

Článek

„Vyjadřuji hlubokou soustrast všem příbuzným, známým obětí tohoto bezprecedentně šíleného činu, který Česká republika ve své historii ještě nikdy nezaznamenala. Je to něco, čeho se všichni děsíme, něco, čemu se těžko předchází, je to člověk, který má nějaké své problémy a dopustí se toho, že ten život bohužel, kromě sobě, vezme i jiným. Ta tragédie je hluboká, bude mít mnoho dalších důsledků,“ uvedl ve čtvrtek na mimořádné tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy útočil podle všeho 24letý student z Kladenska, po masakru se zřejmě sám zastřelil. Podle policie bylo nejméně 15 lidí zabito a více než dvě desítky zraněny. Rakušan uvedl, že byli aktivováni všichni dostupní krizoví interventi, aby pomohli všem, kteří byli svědky události.

Podle Rakušana „neexistuje žádná indicie, že by tento čin měl spojitost s mezinárodním terorismem“. Policie prověřuje, že se mohl mladík inspirovat podobným útokem v Rusku.

Chci zanechat co nejvíce bolesti. Střelec se zřejmě inspiroval 14letou Ruskou

Krimi

Rakušan společně s policejním prezidentem Martinem Vondráškem večer také uvedli, že v budově fakulty stále probíhá zásah, je mimo jiné prohledávána kvůli možným bombám, a opatření budou trvat ještě několik hodin. Nic podle nich nenasvědčuje tomu, že by střelec měl komplice.

Rakušan proto znovu požádal veřejnost, aby byla trpělivá a respektovala opatření, byť mohou být pro mnohé v předvánoční, uspěchané době omezující.

„Zásah všech složek IZS stále probíhá, žádám proto veřejnost, aby respektovala vytyčený perimetr, nepokoušel se jím nikdo projít nebo se nepokoušel získávat záběry z místa této tragédie,“ upozornil Rakušan s tím, že zásah bude pokračovat ještě mnoho a mnoho hodin.

Minutu po minutě: Jak policie zasahovala proti střelci v Praze

Krimi

Svědek z místa střelby: Křičeli na mě, ať se skrčím v autě

Domácí

Výběr článků

Načítám