Hlavní obsah

Rakušan jede debatovat do Vyškova, do Bruselu poslal náměstka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dal přednost pondělní odpolední besedě s lidmi ve Vyškově před zasedáním ministrů vnitra a spravedlnosti Evropské unie v Bruselu. Zastupuje ho tam náměstek.

Foto: Michael Polák, Novinky

Vít Rakušan při debatě v České Lípě

Článek

V Bruselu mají evropští resortní šéfové řešit mimo jiné stav schengenského prostoru, migraci, převaděčství, ochranu hranic, azylovou politiku, ale i boj proti obchodu s drogami a organizovaný zločin.

Rakušan na dotaz Novinek k výběru akce uvedl, že už dopředu bylo domluveno, že na jednání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu pojede jeho náměstek Lukáš Hendrych. Hájil se také, že nebude jediným evropským ministrem, který na schůzce bude chybět.

„Na dnešním jednání rady byla účast náměstka plánovaná od počátku. Program jednání mou osobní účast nevyžaduje, rada nebude přijímat žádné rozhodnutí,“ napsal Novinkám ministr.

Rakušan přijel debatovat do Mostu. Hned na úvod slyšel výzvu k demisi

Domácí

Poznamenal, že náměstci jednotlivých resortů cestují místo svých šéfů na různá zasedání běžně. „Podobně jako já je dnes zastoupeno dalších pět kolegů a kolegyň,“ uvedl Rakušan.

Rakušan se v pondělí zúčastní již čtvrtého setkání s občany napříč republikou nazvaného Debata bez cenzury, tentokrát to bude od 17:00 v Besedním domě ve Vyškově.

„V pondělí bude prostor i pro vás ve Vyškově, abyste se mohli otevřeně ptát a slyšet moji upřímnou odpověď na jakékoli vaše dotazy. Odpovím na všechny,“ lákal už dříve Rakušan.

Ministr už má za sebou podobné debaty s lidmi v Karviné, Sokolově, Mostě a České Lípě. Za tyto akce, jež často doprovází bouřlivá atmosféra, ho kritizovali jak opoziční, tak i někteří koaliční politici s tím, že jde víceméně o kampaň hnutí STAN před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Mají přijmout i rozhodnutí

Zatímco Rakušan jede v pondělí debatovat na jih Moravy, v Bruselu už zasedá Rada pro spravedlnost a vnitřní věci. V pondělí jednají Rakušanovi kolegové, v úterý pak přijdou na řadu šéfové justičních resortů.

Podle programu zveřejněného na stránkách Evropské rady by měli řešit Schengenský prostor a jeho stav, oblast volného pohybu osob a také reagovat na nedávno předložené hodnocení právních předpisů EU o zřízení agentury Frontex.

Evropská komise a agentura eu-LISA, která má na starosti informační systémy v oblasti migrace, bezpečnosti a práva, budou také ministry informovat o aktuálním stavu v oblasti zajišťování schopnosti informačních systémů EU pracovat mezi sebou v rámci boje proti trestné činnosti, při ochraně hranic a v otázce řízení migračních toků. Mezi dalšími tématy by měly být migrační a azylová politika EU či problém s převaděčstvím migrantů.

V rámci veřejného zasedání by také ministři měli dostat informaci o aktuálním stavu dvou legislativních návrhů týkajících se boje proti pohlavnímu zneužívání dětí především v on-line prostoru.

Jedním z důležitých témat by měl být boj proti obchodu s drogami a organizované trestné činnosti. „Nejprve budou ministři vyzváni, aby přijali rozhodnutí, kterým se stanoví doporučení týkající se zavedení osvědčených postupů, pokud jde o schopnosti členských států bojovat proti obchodu s drogami,“ upozornil web Rady EU s tím, že by mělo padnout konkrétní rozhodnutí, přestože ministr Rakušan Novinkám napsal, že rada na tomto zasedání žádné přijímat nebude.

Rakušan dostal na debatě s Ukrajinci sirky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám