Hlavní obsah

Rakušan dostal na debatě s Ukrajinci sirky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protože na každé debatě Bez cenzury, kterou podniká ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po republice, se objevilo téma Ukrajina, rozhodl se v pátek uspořádat besedu speciálně pro Ukrajince. V předvečer druhého výročí ruské invaze se s nimi sešel v restauraci v pražském Břevnovském klášteře.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Rakušan dostal na debatě sirky jako symbol politické vůle bojovat proti ruskému vlivu v Česku

Článek

„Přes všechny chyby jsem na české občany pyšný, jak dokázali pomoct,“ uvedl. Slíbil, že Česko bude pomáhat dál, za což sklidil potlesk. Od začátku války podle něj podalo pomocnou ruku více než sedmdesát procent Čechů. „Věřím, že výkřiky, radikální hlasy, nadávání jsou menšinovým názorem české společnosti,“ řekl.

V Česku nyní pobývá v institutu dočasné ochrany kolem 380 tisíc Ukrajinců. Z nich asi 120 tisíc pracuje, což podle něj znamená i reálný příjem pro náš rozpočet. „Stát na humanitárních dávkách vyplatil asi 47 miliard korun, v této chvíli se 35 miliard vrátilo vaší aktivitou,“ vzkázal davu. „A co dělají ti ostatní?“ zajímalo jednoho z přítomných. „Někteří se třeba starají o své malé děti, druhá polovina se snaží zorientovat a práci si najít. Sedm z deseti lidí v aktivním věku, kteří přišli, už teď pracuje. Jsme jedna z nejúspěšnějších zemí EU,“ řekl Rakušan, který odmítl nárůst kriminality kvůli přílivu lidí z Ukrajiny. Ti v Česku tvoří více než pět procent populace. „Jejich podíl na celkové kriminalitě je asi 4,3 procenta, Ukrajinci se chovají lépe než Češi,“ zmínil.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Na debatu dorazila také jaderná inženýrka Dana Drábová, se kterou si dal Rakušan pivo

Za Rakušanem do České Lípy dorazil i dezinformátor Zítko, větší podpory se ale nedočkal

Domácí

Irynu z Mykolajeva pak během debaty zajímalo, jak dlouho bude Česko tolerovat hromadnou koncentraci proruských sil v pravoslavné církvi, která podle ní dosud oficiálně neodsoudila ruskou agresi. „Není to problém, kterým by se Česko nezabývalo, dál to nemůžu komentovat,“ reagoval stručně.

Mladá žena, která se představila jako Anastázia, poukázala, že v Česku stále působí ruští podnikatelé, a věnovala Rakušanovi sirky jako symbol politické vůle bojovat proti ruskému vlivu v Česku. Připomněla tak podzimní návštěvu předsedy Senátu ČR Miloše Vystrčila, který do Kyjeva přivezl svíčku jako symbol světla pro válkou zmítanou zemi.

Katka chtěla vědět, jak to bude s prodloužením víz pro Ukrajince, kteří tu platí daně, neberou dávky, mluví česky. Podle Rakušana tzv. dočasná ochrana platí na evropské úrovni do konce března 2025. „Budeme usilovat, aby rozhodnutí, jestli se dočasná ochrana bude prodlužovat, padlo nejdéle do letošního června. Chystáme i českou legislativu, která to bude řešit,“ ujistil.

Rakušan přijel debatovat do Mostu. Hned na úvod slyšel výzvu k demisi

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám