Hlavní obsah

Rakušan: Erdogan otevřel stavidlo, pouští nám sem Syřany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan má před prezidentskými volbami, otvírá proto cestu do Evropy Syřanům, kteří dlouhodobě pobývají v Turecku. Při úterním jednání dolní komory to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Dodal, že se kvůli tomu sejde se slovenskými a německými partnery.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan STAN ve Sněmovně

Článek

„Erdogan sem v této chvíli před prezidentskými volbami (v Turecku pozn. red.) pouští Syřany. Otvírá tak cestu do Evropy,“ prohlásil na plénu ve Sněmovně Rakušan k narůstající migraci syrských uprchlíků, která je znát i v Česku.

Ministr zdůraznil, že příčina leží v Turecku. „Máme tu otevřené stavidlo do Evropy právě ze strany Turecka. Proto je tu takový nárůst,“ doplnil.

Aktuálně jsou podle Rakušana mezi migranty až z 95 procent Syřané, kteří ze své země dříve uprchli před válkou a zdržovali se v Turecku na základě jeho dohody s EU.

„Jsou to lidé, kteří nepřicházejí ze země původu – tedy ze Sýrie –, ale z Turecka. Je to prokázané,“ vysvětlil.

Policisté chytali migranty v dodávce, další uprchlíci se schovávali v kukuřici

Krimi

Problém podle ministra způsobilo také Maďarsko, které přestalo dodržovat readmisní dohody o zpětném přebírání uprchlíků.

Rakušan se kvůli problému sejde se slovenskými a německými partnery. „Potom o tom budu informovat,“ podotkl.

Vondráček: Situace graduje

Ministr v úterý reagoval na vystoupení poslance ANO Radka Vondráčka, který chtěl na jednání schůze zařadit bod s názvem „informace vlády o stavu nelegální migrace v České republice“.

„Občané ke mně přišli s obavami, co se děje na slovensko-českých hranicích, tedy že se tam pohybují syrští migranti. A situace navíc graduje,“ prohlásil u řečnického pultu Vondráček.

Počet zachycených uprchlíků, pro které je Česko vesměs tranzitní zemí, stoupl do 21. srpna letošního roku na 3651. Za celý loňský rok jich bylo 1330, v letech předtím se pohyboval kolem dvou až čtyř stovek.

Čekejte nás klidně v noci. Erdogan hrozí Řecku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám