Hlavní obsah

Rakovina, úraz páteře. Jak se lhalo u bytů v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina kolem obviněného a ve vazbě sedícího bývalého předsedy bytové komise radnice Brno-střed Otakara Bradáče (ODS) používala v žádostech zájemců o obecní byty řadu lží, aby měli uchazeči větší šanci byty získat. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) popsali v usnesení o zahájení trestního stíhání Bradáče a dalších sedmi lidí, co vše si byli podezřelí schopni navymýšlet.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Realitní kancelář Zdeňka Červinky v Brně

Článek

Například obviněný jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka instruoval uchazeče, aby do žádosti lživě uvedl, že chce obecní byt pro sebe a fiktivní partnerku Kláru, která má komplikované těhotenství. Je prý upoutána na lůžko, a dokonce už ji museli hospitalizovat na porodním oddělení. Napsal tam také, že partneři dosud bydleli s žadatelovými rodiči a jeho bratrem v jednom bytě.

Se lhaním pomáhala asistentka

Nic z toho však podle policie nebyla pravda. Dotyčná Klára sice existuje, ale není přítel­kyní žadatele, nýbrž pacientkou jeho matky, brněnské praktické lékařky. Ta je ošetřující lékařkou i Červinky a jeho matky.

Právě tato lékařka předloni v listopadu vybrala podle policistů z účtu čtvrt milionu korun, které předala synovi, přičemž ten je odevzdal Červinkovi v jeho realitní kanceláři. Zmíněný žadatel nakonec s výrazným přispěním šéfa bytové komise Bradáče obecní byt získal a dosud v něm už druhým rokem bydlí.

Červinkovi, který skončil také ve vazbě, podle informací serveru iRozhlas v pondělí detektivové z NCOZ zajistili byt v brněnské čtvrti Lesná, jak server zjistil z katastru nemovitostí. Důvodem je, aby bylo z čeho pokrýt případnou škodu. Podle katastru vlastní Červinka, který se snaží získat status spolupracujícího obviněného, řadu nemovitostí, u kterých zatím příkaz k zajištění není.

Čachry s byty v Brně jely jako promazaný stroj

Krimi

S vyplňováním vyfabulovaných žádostí pomáhala žadatelům Červinkova asistentka a jeho bývalá družka Eva Vágnerová, která je rovněž obviněna. Policii to přiznala, stejně tak přebírání úplatků v Červinkově kanceláři.

Mimo jiné sdělila, že „o Červinkovi je dlouhodobě známo, že za úplatu dokáže přidělit nemovitosti z majetku města Brna do nájmu, a proto ho zájemci o byty a nebytové prostory sami vyhledávali na doporučení jiných zájemců“.

Další žádostí, kde podezřelí popustili uzdu své fantazii, je případ mladých partnerů. V jejich žádosti o obecní byt se lživě objevilo, že malá dcera je po úrazu páteře a imobilní. Partnerka že je navíc těhotná a k tomu vychovávají její tříletou neteř kvůli onkologické nemoci partnerčiny sestry. A všichni prý bydlí u rodičů žadatele. K tomu dokonce zfalšovali lékařskou zprávu o zranění páteře žadatelovy dcery.

Pár za to, že obecní byt kvůli zmíněným závažným skutečnostem přednostně získá, zaplatil podle usnesení Červinkovi 300 tisíc korun, z nichž si obviněný nechal jako v ostatních případech třetinu a zbylé dvě měl dostat Bradáč.

V tomto případě to nakonec s přidělením bytu nevyšlo. Žádost byla sice na přímluvu Bradáče komisí původně schválena, pak ale jedna z opozičních členek z fotografií na sociální síti na profilu žadatelovy partnerky zjistila, že těhotenství je fiktivní. A že navíc s přítelem bydlí sami jinde. Kontrolní výbor následně plánovanou nájemní smlouvu zrušil a obvinění museli úplatek podle policistů vrátit.

Tentýž uchazeč o byt však zároveň podal žádost i za zmíněnou údajně onkologicky nemocnou sestru své přítelkyně, která prý bydlí sama s dcerou v domě s nepřizpůsobivými občany, „je ze stávajícího bydlení vyčerpaná“ a pracuje v bance. Přestože i tyto informace byly opět fiktivní, žena obecní byt za úplatek čtvrt milionu korun získala a dodnes v něm bydlí.

Jurečka je připraven v Praze Wolfa obětovat

Domácí

„Budu lít sto litrů vína do krku“

V jiném skutku zase žádal o byt otec samoživitel, který podle tvrzení vychovával malého syna a jehož domnělá družka a matka dítěte je zdravotní sestrou pracující a žijící v Ostravě, ale s přislíbenou prací ve FN Brno. Tato žena však měla zcela jiného partnera.

Loni v dubnu pak údajně sám Bradáč domluvil jednomu podnikateli pronájem obecních nebytových prostor. Když mu v telefonu oznamoval, že je vše na dobré cestě, uvedl, že „mu bude lít 100 litrů vína do krku“, což dotyčný žadatel potvrdil. „Jedná se o finanční částku ve výši sto tisíc korun,“ má jasno policie.

Detektivům se podařilo napíchnout jak Bradáčův a Červinkův telefon, tak i auto realitního makléře. Mohli díky tomu zaznamenat, jak si Červinka stěžuje nejmenovanému uchazeči o nemovitost na pracovnici bytového odboru, která dělala s jednou z cinknutých žádostí problémy. Podle Červinkových slov proto „dostala po kulách“, protože prý na něj „vystartovala“, což si nemohla dovolit.

Problémy se zákonem ale budou zřejmě mít i samotní žadatelé o městské byty, kteří statisícové úplatky poskytli. Policie je v usnesení všechny vyjmenovala a ke každému uvedla, že jej zatím prověřuje samostatně.

Reklama

Výběr článků

Načítám