Hlavní obsah

Rafaj věří, že se v kauze kolem mýta ukáže nestrannost ÚOHS

Aktualizováno

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj je přesvědčen, že vyšetřování policie, která od minulého týdne prověřuje možné ovlivňování tendru na výběr dodavatele mýtného systému ve prospěch společnosti Kapsch, prokáže nestrannost rozhodování.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj

Článek

„Předseda Úřadu je přesvědčen, že policejní vyšetřování prokáže, že všechna správní řízení vedená Úřadem probíhala zcela v souladu se zákonem a nebyla nikým ovlivňována,” uvedl ÚOHS v pondělním tiskovém prohlášení.

Schůzky místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, který měl být podle policie prostředníkem mezi Rafajem a šéfem české pobočky společnosti Kapsch, která měla zájem, aby i nadále mohla zajišťovat výběr mýta, neušly pozornosti kriminalistů.

Policie podezřívá Rafaje i šéfa českého Kapsche Karla Feixe z možné korupce. [celá zpráva]

Rafaj „považuje za standardní, že se v rámci své funkce setkává se všemi zainteresovanými stranami (zadavateli, dodavateli, odborníky a dalšími, včetně zákonodárců a členů vlády) a naslouchá jejich stanoviskům”, uvedl úřad v prohlášení s tím, že to však neznamená, že by „takto zprostředkovaná stanoviska měla jakýkoliv vliv na vedená správní řízení”.

ÚOHS připomněl, že nikdo ze zaměstnanců ani vedení nebyl v souvislosti s policejním zásahem obviněn.

Zeman se za Rafaje postavil

Rafaje v pondělí podpořil prezident Miloš Zeman. Důvodem pro odchod šéfa ÚOHS z funkce by měl být až pravomocný soudní rozsudek. Zeman připomněl policejní vyšetřování, které vedlo k pádu vlády Petra Nečase (ODS). „Toto vyšetřování, o kterém se tvrdilo, že je na stopě obrovské mafie, skončilo kabelkami Jany Nagyové. Od té doby jsem poněkud skeptický, když například olomoucké vrchní státní zastupitelství, tedy totéž, které dělalo ten úřad vlády, teď najednou něco halasně vyhlašuje,” řekl ČTK prezident.

Dodal, že si počká až na reálný průběh vyšetřování. „A zatím, poučen touto zkušeností, bych byl poněkud skeptický,” poznamenal.

Podporu má Rafaj zatím i od ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO). K odvolání Rafaje nevidí ministr důvod. Řekl to po pondělním jednání vlády s tím, že kabinet ctí presumpci neviny. Navíc je možné předsedu úřadu odvolat podle zákona pouze v případě, že úřad nevykonával půl roku, nebo narušil jeho důvěryhodnost. K tomu by podle Kněžínka ale bylo třeba pravomocné rozhodnutí soudu.

Výběr článků

Načítám