Hlavní obsah

Raději skončete, než budete mít problém, doporučila hygiena autokinu v Klatovech. Tak poslechlo

– Klatovy
Právo, Ivan Blažek

Autokino v Klatovech skončilo. Krajští hygienici provozovatele upozornili, že podle výkladu ministerstva zdravotnictví není provoz zařízení možný. Autokino přitom úspěšně promítalo jak při jarní vlně pandemie, tak i teď, v prvních týdnech podzimního nouzového stavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Přímo hygienikům kino nevadilo - lidé při promítání seděli maximálně po dvou, případně ještě s dětmi, v uzavřených vozech, které nemohli opouštět, mezi auty byly dvoumetrové mezery, k dispozici nebylo žádné občerstvení ani WC, jakákoliv komunikace se odehrávala v rouškách a lístky šlo koupit výlučně v předprodeji.

„Organizátor dodal provozní podmínky, na jejichž základě jsme usoudili, že zařízení fungovat může, nic jsme k němu neměli,“ řekla Právu Jana Bělohlávková z Krajské hygienické stanice v Plzni.

„Minulý týden jsme však dostali stanovisko od ministerstva zdravotnictví, které říká, že filmová představení jsou vzhledem k usnesení vlády zakázána, a neřeší se kde. Týká se to tedy i autokina. Já jsem o tom provozovatele informovala s tím, že by bylo vhodné, aby provoz ukončil, protože hrozí, že ho někdo udá a bude mít problém,“ uvedla Bělohlávková s tím, že dotaz ohledně provozování autokin na ministerstvo nepřišel od zdejších hygieniků, ale vznesl ho někdo jiný.

Zavřené školy vadí Čechům nejvíc. Většina chce rozvolnění ještě před Vánoci

Domácí

Provozovatel autokina Roman Schavel verzi hygieniků potvrdil. „Dohodli jsme se s nimi na pravidlech, při jejichž dodržování bylo zcela nereálné, aby se při našem promítání někdo nakazil. Shodil to od stolu nějaký úředník ministerstva, který ani neví, že nějaké autokino existuje,“ uvedl Schavel.

Autokino v Klatovech začalo s podzimním promítáním 17. října a stejně jako na jaře tady bylo možné sledovat filmy jen o víkendech. Kapacita na vybraném parkovišti byla omezená na sedmdesát aut.

„Při první vlně jsme měli prakticky stále plno, při druhé se to rozbíhalo pomaleji, začínali jsme na nějakých dvaceti třiceti autech, postupně jsme se dostali zhruba na padesát,“ připomněl Schavel a dodal: „Tím, že teď se autokina úplně nesmyslně zaříznou, přicházejí o peníze i filmaři. Jen my jsme jim na poplatcích za dobu promítání poslali nějakých dvě stě tisíc korun.”

Reklama

Výběr článků

Načítám