Hlavní obsah

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání analyzuje svoje odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání analyzuje postup, kterým Sněmovna rozhodla o jejím rozpuštění. K odvolání, které jí písemně zaslal ve čtvrtek premiér Vladimír Špidla, se vyjádří začátkem příštího týdne. Předseda rady Martin Muchka je rozhořčen výroky ministra kultury Pavla Dostála, jenž obvinil členy rady z kupčení s licencemi.

Foto: Josef Zajíc

Úspěšná předávka.

Článek

"O dalších krocích se bude teprve jednat," řekl předseda rady Martin Muchka. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) své odvolání odmítá. Jednání o dalších krocích, jak o nich hovoří Muchka, by se mělo uskutečnit v úterý.

Advokát Oldřich Choděra hodnotí chování Rady jako hloupé. Podle něj nemá moc šancí uspět v případném soudním sporu o čistotu cesty, jíž Sněmovna ve středu odhlasovala její konec. 

Dostálova slova Muchku popudila

Ministr Dostál při jednání Sněmovny mimo jiné řekl, že radní nemají přehled o vlastnické struktuře celoplošných televizí, v oblasti rozhlasových licencí podle něj rada přímo "nestydatě kupčila" a v některých případech postupuje v rozporu s právními předpisy.

Muchka míní, že kdyby nebyl Dostál poslanec chráněný imunitou, žalobě za tyto výroky by neušel. "Obvinit někoho z kupčení je silné slovo," uvedl. Na soud se zatím neobrátí ani kvůli tomu, že je ještě statutárním zástupcem rady, a nemůže postupovat jako běžný občan.

Muchka si myslí, že Dostál vycházel z materiálu, který některým politikům poskytl jeden z neúspěšných žadatelů o rozhlasovou licenci. Předseda odvolané RRTV chce nejdříve tento dokument získat v autentické podobě, až pak zváží případnou žalobu vůči ministrovi. "Vše má svoje meze a v demokracii zvlášť," dodal.

Odvolání Rady prosadila vládní koalice

Odvolání RRTV prosadila vládní koalice, která jí dává za vinu mimo jiné prohranou arbitráž se CME. Stát kvůli ní má zaplatit firmě CME zhruba 10,5 miliardy korun za znehodnocení její investice do televize Nova. Koaliční politici ale tvrdí, že zdaleka nejde jen o tento případ, ale o řadu dalších chyb.

Opoziční občanští demokraté a komunisté však prohlašují, že konec rady těžce podlamuje pozici státu, který u švédského odvolacího soudu arbitráž napadl.

Reklama

Související články

Sněmovna skončila dřív než začala

Schůze Sněmovny skončila v úterý dříve, než vůbec pořádně mohla začít. Poprvé od roku 1996 se totiž poslanci nedokázali dohodnout na programu jednání...

Vysílací rada podá trestní oznámení

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání podá trestní oznámení kvůli důkazu, který byl použit v arbitrážním sporu ČR se CME. Radní o tom rozhodli na úterním...

Výběr článků

Načítám