Hlavní obsah

Půta: Nerezignuji, je to pokus mě politicky zlikvidovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) v úterý na brífinku před jednáním krajských zastupitelů zkritizoval policii i státní zastupitelství za snahu propojit ho s korupčními kauzami, s nimiž je teď spojován liberecký magistrát.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta na snímku ze 14. června 2023.

Článek

„Nemám s nimi nic společného. Považuji to za další pokus mě politicky zlikvidovat a poškodit mě i politické hnutí Starostové pro Liberecký kraj před krajskými volbami. To načasování pět měsíců před volbami není náhodné,“ uvedl hejtman.

Zvláště se vymezil proti obsahu příkazu k domovní prohlídce, kterou u něj doma v Hrádku nad Nisou chtěla policie provést 9. dubna brzy ráno. Ve stejný čas zasahovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a další policisté souběžně na několika místech v Liberci i ve Smržovce na Jablonecku. Na domovní prohlídku u hejtmana ale nakonec nedošlo, Půta ovšem musel policistům odevzdat telefon i počítač.

Půta: Vydal jsem telefon a počítač, od domovní prohlídky pak policie upustila

Krimi

„S mými právníky jsme ho (příkaz k prohlídce) prošli bod po bodu a tvrdím, že všechna podezření vůči mé osobě, která jsou v tomto příkazu obsažená, jsou účelové spekulace. V příkazu nejsou uvedeny žádné důkazy ani odkazy na odposlechy, ze kterých je v něm pravděpodobně čerpáno,“ řekl hejtman.

Zdůraznil, že až „tento příběh skončí“, bude žádat prošetření, jak vznikl obsah příkazu k domovní prohlídce. „Jeho zveřejnění by stačilo k likvidaci každého politika,“ konstatoval hejtman s tím, že bude chtít, aby se prošetřilo, jak se informace z neveřejného příkazu dostaly k redaktorovi serveru NášLiberec.cz, který o domovní prohlídce u něj doma informoval.

Solární elektrárna v Hradčanech

Hejtman už před dvěma týdny nepřímo potvrdil, že aktuální zájem policie o jeho osobu souvisí se záměrem Libereckého kraje vybudovat na letišti Hradčany v bývalém vojenském újezdu Ralsko obří solární elektrárnu.

V úterý zopakoval, že si nemyslí, že by kraj v této věci něco zanedbal. „Jsme teď ve fázi předběžných tržních konzultací, které ještě nebyly ukončeny. A dokud nebudou ukončeny, tak ani není jasný způsob, jakým kraj zadá budoucí veřejnou zakázku. Nejsme také rozhodnuti, jestli kraj bude investorem, společníkem jiné firmě nebo jestli kraj pozemky na letišti pronajme,“ uvedl ohledně solární elektrárny hejtman.

Po vypuknutí libereckých kauz ho opozice zkritizovala za to, že si kraj hraje na solárního barona, a hnutí ANO později vyzvalo hejtmana k rezignaci. Půta v úterý potvrdil, že odstoupit nehodlá. V září navíc povede coby lídr kandidátku svého hnutí do dalších krajských voleb, bude se tedy o post hejtmana znovu ucházet.

Půta požádal o kontrolu na krajském úřadu v Liberci. Kvůli sebevraždě úředníka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám