Hlavní obsah

Půta: Vydal jsem telefon a počítač, od domovní prohlídky pak policie upustila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Policie vyslýchala hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu (Starostové pro LK) kvůli nynější kauze, ve které prověřuje podezření z korupce při zadávání zakázek. Vyšetřovatelé se ptali na připravovanou zakázku na výstavbu obří solární elektrárny v bývalém vojenském újezdu Ralsko. Půta o výjezdu policistů do místa jeho bydliště informoval ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta na tiskové konferenciVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

„Jsem přesvědčený, že ve věci, ke které jsem byl podat vysvětlení, jsem postupoval jako hejtman správně. Udělal jsem kroky, které byly ve prospěch Libereckého kraje, a nejsem si vědom toho, že bych se dopustil nějaké trestné činnosti,“ uvedl hejtman.

Kromě otázek kolem solární elektrárny chtěli kriminalisté od Půty jeho počítač a telefon, které jim vydal.

„Policie potom upustila od provádění domovní prohlídky,“ zmínil hejtman.

Kauza zakázek pro Liberec: Dva obviněné poslal soud do vazby

Krimi

K samotnému záměru výstavby obří solární elektrárny na tiskovce řekl, že se zatím o ničem konkrétním nerozhodlo.

„O fotovoltaice jsme začali uvažovat na podzim 2021 v souvislosti s energetickou krizí a nárůstem cen energií. Potom měl kraj zpracovanou studii Vysoké školy báňské, která je veřejně dostupná a byla projednávána v naší komisi pro revitalizaci Ralska,“ popsal hejtman.

„Probíhají také předběžné tržní konzultace, které ještě nebyly ukončeny, to znamená, že ani neexistuje zadávací dokumentace, podle níž by se elektrárna soutěžila. A v samosprávě ani nepadlo rozhodnutí, jakou z cest půjdeme, protože to bude právě předmětem jednání o dokumentu, který uzavře předběžné tržní konzultace,“ dodal hejtman.

Nezmizel. Syner se vyjádřil k informacím, že jeho šéf figuruje v liberecké korupční kauze

Krimi

Kraj se podle Půty může ubírat jednou ze tří cest - jako investor, společný podnik nebo cizí investor a nějaká platba z objemu, který elektrárna bude vydělávat.

„Původní plán byl, že předběžné tržní konzultace skončí už vloni, ale museli jsme je z procesních důvodů opakovat. Předpokládáme, že skončí v dubnu nebo v květnu, a je to velká otázka na krajské zastupitele, jestli to budeme rozhodovat ještě v tomto volebním období,“ doplnil Půta.

Na dotaz, jestli se vyšetřování policie týká i jiných politiků z hnutí STAN, odpověděl.

„Nemohu mluvit o osobách, které jsem viděl v dokumentech, které mi byly předloženy. Ale myslím si, že mohu mluvit o osobách, které jsem v těchto dokumentech neviděl. A všichni, na které se ptáte, jsou v tom druhém seznamu,“ řekl hejtman.

Předali jsme úplatek Půtovi, přiznal Metrostav. Je to účelové, brání se hejtman

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám