Hlavní obsah

Půlstoletí od vraždění Hepnarové pamětní deska stále chybí

Právo, Julie Kalodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rušné ulici Milady Horákové v Praze 7 spáchala Olga Hepnarová 10. července roku 1973 masovou vraždu nákladním autem. Na zastávce vjela do davu lidí. Místo se za 50 let proměnilo. Zastávka tramvaje je posunutá o desítky metrů níž směrem ke Strossmayerovu náměstí. Tam, kde bývala prodejna dětských oděvů a mlékárna, je dnes bistro a pizzerie.

Foto: Fotografie ze spisu

Olga Hepnarová najela vypůjčeným vozem Praga RN do lidí čekajících na zastávce tramvaje na třídě Obránců míru, dnešní ulici Milady Horákové, na Praze 7 před 50 lety.

Článek

Ti, kteří se sem mezitím přistěhovali, se mohou svědectví dozvědět jen z tisku, filmu nebo dokumentů. Na místě chybí pamětní deska.

„Vůbec nevím, že se tady něco takového stalo,“ diví se žena, která vychází z domu, před kterým k tragédii došlo.

Lidé se ve strachu objímali

Potvrzuje, že tady bydlí asi dva roky. Historické fotografie ale dokládají, že u domu číslo devět zemřeli tři lidé, počet obětí se později zvýšil na osm. Šestnáct zraněných odvezly sanitky do pražských nemocnic.

Oběť Hepnarové: Nečekal jsem a skočil do vozovky

Historie

„Ozvala se strašná rána a pak bylo ticho,“ vzpomíná paní Marta, která v domě bydlí celý život. V hlase je jí znát pohnutí. Detaily zná hlavně z vyprávění, svědkem události byla její matka. „Viděla, jak se naproti přes ulici objímali lidé, nemohli se na to dívat,“ popisuje.

I když svědci stále žijí, vzpomínky mezi místními starousedlíky s přibývajícími roky blednou, jak potvrzuje i starosta Prahy 7 Jan Čižinský: „Nesetkáváme se s tím, že by toto téma mezi našimi občany dodnes rezonovalo.“

V podobných případech je namístě i jistá zdrženlivost, aby přílišná pozornost nepřispívala k budování kultu pachatele.
Jan Čižinský

Pamětní desku radnice nechystá. Podle mluvčího radnice v Praze 7 Martina Vokuše by připomínku museli chtít sami občané, pozůstalí nebo lidé, kterých se dotčené události přímo dotýkají.

„Taková iniciativa se v této souvislosti zatím neobjevila,“ potvrzuje mluvčí Vokuš a dodává, že důvod je hlavně pietní. „Zejména s ohledem na rodiny a blízké je vždy třeba postupovat citlivě a ohleduplně,“ vysvětluje.

Anketa

Měla by na místě zločinu Olgy Hepnarové být pamětní deska k uctění obětí?
Ano, z úcty k obětem
63,1 %
Ne, strhávalo by to pozornost na pachatelku
36,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1055 čtenářů.

Připouští, že debatě o památníku nebo pamětní desce se radnice nebrání. Podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského je správné obětem věnovat vzpomínku. Větší akci v místě nehody ale radnice neplánuje, tragickou událost připomene na sociálních sítích.

„V podobných případech je namístě i jistá zdrženlivost, aby přílišná pozornost nepřispívala k budování kultu pachatele,“ dodává starosta Čižinský.

Hepnarová: Co jsem provedla, bylo správné

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám